Європейський інвестиційний банк виділяє «НІБУЛОНу» 71 млн. євро на розвиток логістичної інфраструктури

Європейський інвестиційний банк виділяє «НІБУЛОНу» 71 млн. євро на розвиток логістичної інфраструктури

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділяє компанії «НІБУЛОН» кредитні кошти на розвиток та модернізацію логістичної інфраструктури в Україні.

Церемонія підписання відповідної угоди відбулася в рамках Ради асоціації Україна-ЄС 19 грудня в Брюсселі в будівлі Європейської комісії в присутності віце-президента Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Мароша Шефчовича, першого віце-прем'єр-міністра України – міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва та віце-президента ЄІБ Вазиля Худака. Про це інформує прес-служба компанії.

Загалом ЄІБ підписав чотири угоди на 600 мільйонів євро про фінансування підвищення енергоефективності, вищої освіти, сталого розвитку транспорту з урядом України і лише одну з них та вперше в історії – з українським суб’єктом господарювання – компанією «НІБУЛОН». Названі угоди є останніми з серії кредитів, що є частиною зобов'язань перед Україною, про які Євросоюз оголосив у березні 2014 року. Таким чином, ЄІБ виконав свої зобов’язання за період 2014-2016 рр. щодо забезпечення фінансової підтримки нашої країни в розмірі 3 мільярдів євро для зміцнення конкурентоспроможності України, її сталого розвитку, енергетичної безпеки, а також поліпшення якості життя українських громадян. Ця програма є частиною пакету підтримки в розмірі 11 млрд євро.

Зазначається, що підтримка розвитку приватного сектору є основним завданням банку. Така допомога приватним компаніям спрямована на створення робочих місць та покращення рівня життя українських сімей. Саме тому Євросоюз надає кошти для підтримки інвестиції компанії «НІБУЛОН» – однієї з найбільших приватних компаній з торгівлі та виробництва сільгосппродукції в країні.

Сьогодні вперше за 25 років незалежності України ЄІБ, без гарантій з боку держави чи банків, а тільки під фінансові зобов’язання компанії «НІБУЛОН», надає кошти безпосередньо українській компанії. Це є свідченням стабільного фінансового стану нашого підприємства. Підтримавши «НІБУЛОН», ЄІБ тим самим оцінив діяльність з розвитку компанії як прогресивну та успішну.

Кредитні кошти у розмірі 71 млн євро, виділені ЄІБ, дозволять сформувати пакет інвестицій компанії у розмірі 200 млн дол. США. Кошти будуть спрямовані на фінансування  інвестиційного проекту компанії «НІБУЛОН» «Розвиток і реконструкція елеваторів (будівництво та оснащення об’єктів зернового зберігання), будівництво перевантажувальних та логістичних терміналів (будівництво буксирів) в Україні», який буде реалізовано в найближчі 2-3 роки.

Проект спрямований на створення сталої, сучасної і більш широкої системи зберігання і транспортування зерна, внаслідок чого очікуються зменшення цін на внутрішні перевезення і збільшення щорічного обсягу експорту сільськогосподарської продукції. Інвестиції матимуть позитивний вплив на навколишнє середовище та працевлаштування завдяки впровадженню більш ресурсозберігальних внутрішніх перевезень зернових, зокрема заміні автомобільних перевезень річковими шляхом будівництва мережі річкових терміналів по всій країні та флоту.

Зокрема в рамках проекту компанія «НІБУЛОН»:

-  збудує до 10 надсучасних елеваторних комплексів, у тому числі на р. Дніпро та Південний Буг, що дасть змогу довести загальний обсяг зберігання зерна компанії до 2,5 млн тонн;

-  реконструює суднобудівно-судноремонтний завод «НІБУЛОН», що дозволить будувати до 15 суден та обробляти до 15 тис. тонн металу на рік;

-   збільшить дедвейт свого вантажного флоту до 250 тис. тонн;

-   збільшить обсяги річкових перевезень р. Дніпро та Південний Буг до 4 млн тонн, що, у свою чергу, дасть змогу заощадити державі  3,16 млрд грн бюджетних коштів на ремонті доріг.

Це дозволить компанії забезпечити сталий розвиток, залишатися лідером в аграрному секторі України і бути конкурентною на ринку праці, а також продовжувати реалізовувати соціальні проекти.

Цей інвестиційний проект є стратегічним не лише для компанії «НІБУЛОН», а й для потужного розвитку держави в цілому. Окрім того, він сприятиме підвищенню рівня життя українців, зокрема, це:

-  800 млн грн додаткових податків;

-  700 млн грн заробітної платні будівельникам;

-  більше 150 млн грн ЄСВ;

-  більше 200 млн грн прибутку для будівельних організацій;

-  більше 15 тисяч нових робочих місць безпосередньо на будівельних майданчиках;

-  більше 1200 додатково створених постійних робочих місць компанії;

-  більше 500 додатково створених постійних робочих місць на суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН»;

-  більше 500 додатково створених постійних робочих місць на флоті;

-  5 млрд грн додаткового прибутку для аграрного сектору країни.