В Миколаївський обласний краєзнавчий музей передали перший синьо-жовтий прапор, який підняли на судні в Миколаєві

В Миколаївський обласний краєзнавчий музей передали перший синьо-жовтий прапор, який підняли на судні в Миколаєві

Представники найстарішого патріотичного товариства  на теренах Миколаєва - "Просвіти" - передали у фонди Миколаївського обласного краєзнавчого музею перший державний прапор, що замайорів на миколаївському судні. І передавав його один з безпосередніх учасників цієї події - Тарас Кривоус. Чоловік в деталях розказав, як це відбувалось. Тоді він працював майстром на суднобудівному заводі "Океан".

Тарас Кривоус

7 квітня 1991 року, прийнявши колегіальне рішення спільно з колегами-патріотами, він підняв синьо-жовтий прапор на щоглі рудовозу, який виводився із сухого доку. Відбувалась ця подія за присутності працівників заводу та мешканців Миколаєва, які прийшли подивитись на урочисте виведення судна. Таким чином цей прапор цілий рік, під час гарантійних випробувань, перебував на цьому судні. 

На той час це була доволі ризикована акція, адже так відкрито українську символіку використовувати ще було заборонено. Сам Тарас Кривоус - активний учасник товариства "Просвіта". Застав та підтримував Революцію на граніті в 1990, Помаранчеву революцію, Революцію гідності. До речі і пропор цей теж побував у вирії революційних подій.

Крім цього прапора у фонди музею голова Миколаївської "Просвіти" Ігор Марцінковський передав безліч інших цікавих, історичних артефактів. Серед них і прапор "Просвіти", старі світлини, документи, газети, членські квитки організації.

Ігор Марцінковський

Олег Дорош