Сотні незадоволених водіїв та тисячі щасливих бігунів: в Миколаєві пройшов міжнародних напівмарафон

Сотні незадоволених водіїв та тисячі щасливих бігунів: в Миколаєві пройшов міжнародних напівмарафон

У неділю, 4 листопада, з Соборної площі міста  Миколаєва стартував заключний етап Гран-прі напівмарафону «Нова пошта», котрий до цього проводився в інших містах України: Сумах, Полтаві, Чернігові та Черкасах.

Про це повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Спортивна подія такого масштабу вперше проходила у Миколаєві. За словами організаторів, у ній взяли участь близько двох тисяч осіб. Зазначимо, що багато із них приїхали з інших міст України, зокрема бігли учасники із Харкова, Одеси, Дніпра, Полтави, Кривого Рогу, Нікополя, навіть Туреччини і, звісно, Миколаєва.

Вік учасників також суттєво варіювався: від 3 років до 70 і більше. Не залишились осторонь і відомі спортсмени України: Іван Гешко, Юрій Грицак, Анатолій Бондаренко, Тетяна Вілісова, Юлія Тарасова, Ігор Саханда та ін. Але навіть це не все: 10 км пробігли троє пожежників у повному обмундируванні, бігли бійці колишньої АТО, люди з інвалідністю та, звісно, прості жителі міста.

Дистанції були надзвичайно різноманітні: 21 км для підготовлених, 10 км – для знайомих з бігом, 3 км – для початківців, 1000 м та 300 м – для дітей до 14-ти та до 10-ти років відповідно.

Нагадаємо, що за два тижні до початку змагань мер міста Олександр Сєнкевич розпорядився провести інформаційну кампанію, аби ознайомити містян із тим, що 4 листопада, із 10.00 по 14.00, рух проспектом Центральним буде обмежений. Передбачалось, що деякими вулицями, які перетинають проспект (вул. Декабристів, Лягіна, Московська, Шнеєрсона, Інженерна, Садова, 3 Слобідська, 6 Слобідська, Маршала Василевського) пропуск автомобілів відбуватиметься тоді, коли дистанція буде вільною. Про це неодноразово повідомляли на телебаченні, в інтернет-виданнях, на радію, розклеювали інформаційні листи тощо.

Проте велика кількість громадян на запитання нашого кореспондента, чи знають вони причину перекриття проспекту Центрального, щиросердно дивувалися. Дехто із жителів міста відверто гнівавсь, мовляв, перекривати основну вулицю міста – як мінімум недалекоглядно. Найбільше обурювалися водії, які постійно висували свої претензії до патрульних і волонтерів. Тут варто відмітити професіоналізм і витримку патрульних, які, перебуваючи під шаленим тиском водіїв, поводили себе дуже коректно і стримано, пояснюючи миколаївцям альтернативний маршрут.

Відкривав марафон рівно об 11.00 мер міста Олександр Сєнкевич. Він розповів, що отримав велику кількість скарг щодо перекриття проспекту Центрального та інших вулиць.

 «Миколаїв – дружнє, привітне, відкрите світу місто. Найкращий доказ цьому те, що сьогодні для нашого марафону ми перекриваємо центральну вулицю – проспект Центральний у місті Миколаєві. Звичайно, я вже отримав тисячу скарг і дві тисячі погроз, що люди не зможуть на тролейбусі доїхати до Центрального ринку. Що ж, треба було вчора їхати», – пояснив мер.

Однак, він вважає, що такі змагання можуть популяризувати Миколаїв.

«Сподіваємося, що ви сьогодні побачите наш Миколаїв з іншого боку. Ми дуже раді бачити гостей не лише сьогодні, а й будь-коли. Миколаїв зараз відкривається світу, і, сподіваюсь, що ви підете у світ і скажете, що Миколаїв – українське, патріотичне і дуже привітне місто».

Також зі сцени Олександр Сєнкевич пообіцяв пробігти дитячу дистанцію, однак пізніше, перед початком забігу, він пояснив нашому кореспонденту, що не встигає переодягнутись, тому, на жаль, не зможе взяти участь у забігу.

О 13.30 відбулася церемонія нагородження переможців на дистанції 21 км, естафеті (4х5 км + 1х6,1 км) і 10 км, а також загальне нагородження переможців Гран-прі – тих бігунів, які взяли участь у всіх попередніх напівмарафонах в поточному році.

Зазначимо, що на цьому нагородженні відбувся дуже чуттєвий момент: бігун із міста Суми Костянтин Тельнов, який став переможцем Гран-прі, прямо зі сцени освідчився своїй дівчині. На жаль, її не було у Миколаєві, але спортсмен попрохав друзів та знайомих поширити відео освідчення, аби дівчина побачила це і знала, що він кохає її.  

Загалом, можна зі впевненістю сказати, що спортивна подія у місті відбулася. Незважаючи на сумніви деяких скепьтків, які вважали перекриття проспекту Центрального неможливим, на незадоволення водіїв і деяких пішоходів, захід приніс місту більше користі, аніж турбот. Погодьтеся, не кожного тижня можна побачити проспект пустим від автомобілів, не кожного тижня можна пройтися широкими вулицями, не хвилюючись, що тебе зіб’є якийсь вуличний гонщик. Звісно, кожному вгодити неможливо, але було б чудово, якби така спортивна подія стала традицією для міста.

Фотозвіт: