У Вознесенську за кошти Європейського фонду закінчують ремонт двох лікарень, ФОТО

У Вознесенську за кошти Європейського фонду закінчують ремонт двох лікарень, ФОТО

У місті Вознесенськ на Миколаївщині за кошти Європейського фонду відбувається масштабна енергомодернізація двох будівель на території лікарні у рамках проекту «Зниження рівня енергоспоживання». Детальну екскурсію для представників ЗМІ Миколаївщини по всіх об`єктах ремонту провели директор програми В’ячеслав Гусєв, а також головний лікар центральної лікарні Володимир Красьоха, повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Зазначається, що на даний момент ремонтують дві будівлі лікарні: педіатрію і поліклініку. У педіатрії вже завершено утеплення фундаменту, зараз активно утеплюють фасад. Всередині ведуться роботи зі заміни старої системи електропостачання на нову.

У поліклініці наразі активно утеплюють фасад, також всі дерев`яні вікна та двері замінюють на енергоефективні. Паралельно із цим тривають роботи із заміни старої покрівлі на нову.

Загальний бюджет усього проекту становить майже 803 тис. євро, 80% суми фінансує Європейський фонд, решту - 167 тис. виділяє міська рада Вознесенська. Однак, договір складений таким чином, що спочатку свою частину мало виконати місто, а лише після цього надійшли гранти ЄС. Керівники проекту також зазначають, що із податками та різними нюансами, Вознесенськ уже перевиконав свою частину внесків, загалом вклавши в проект більше 200 тис. євро.

Директор програми з енергоефективності розповів, чому Фундація ПАУСІ обрала саме місто Вознесенськ для допомоги йому з ремонтом лікарні:

«Ми дуже ретельно обирали партнерів, чітко аналізуючи багато факторів. У нас був вибір між трьома містами України, але проаналізувавши всі критерії, ми обрали саме Вознесенськ. Одним із головних факторів була можливість співфінансування зі сторони міста, і коли ми узгодили це питання, стало зрозуміло, що це буде Вознесенськ".

В’ячеслав Гусєв також розповів, що з-поміж багатьох будівель у місті, фундація обирала саме ті, які є найбільш енергозатратними.

«Ми обрали в місті кілька енергозатратних будівель, подивились по різним критеріям і зупинилися на двох відділеннях центральної лікарні. Саме ці будівлі, тому що вони виявилися найбільш енергозатратними, якщо ми говоримо про європейську норму енергоспоживання. Наприклад, до модернізації це складає 148 кВ-год на метр квадратний за рік, а ось після модернізації вона має бути на відмітці 54,7 кВ-год, тобто на 62% менше, ніж до цього», - підсумовує він.

Керівник проекту наголошує, що вони впроваджують нові технології, які в Україні лише стають відомими для населення, зокрема це встановлення спеціального теплового насоса, який перетворює холодне повітря в тепле:

«В будівлі педіатрії ми робимо альтернативне опалення, яке функціонуватиме завдяки спеціальному тепловому насосу. Це пристрій, який дозволяє використовувати низькотемпературний потенціал повітря, для опалення. До 7 градусів морозу він може самостійно опалювати педіатрію, не залучаючи при цьому інші джерела енергії», - розповідає В’ячеслав Гусєв.

Незважаючи на позитивний стан речей, учасники проекту відзначають і перепони, які доводиться долати, це зокрема надмірна бюрократизація всього етапу проекту — від його розробки і до виконання.

«Зараз у нас повністю зроблений лише дах. Всі інші роботи, які ми розпочали, до кінця не закінчені через різні нюанси. Наприклад, по будинку педіатрії одна частина роботи зараз знаходиться на переекспертизі, тому що в процесі реалізації виникли деякі невідповідності. І ми зараз не просто вирішуємо ці невідповідності, а подаємо назад на багатостраждальну державну експертизу, і уже другий місяць ми чекаємо рішення», - пояснює головний лікар Володимир Красьоха.

Проте, це виробничі проблеми, з якими фундатори ПАУСІ стикалися не одноразово і на інших подібних об’єктах. В’ячеслав Гусєв і Володимир Красьоха, впевнені, що основні роботи будуть завершені у визначені терміни, і незабаром прості вознесенці зможуть сповна відчути європейську якість енергозбереження.

Реалізація подібного проекту – це чудова можливість для міста Вознесенська стати більш заощадливим та зробити свій внесок у покращення екологічної ситуації в країні. Адже всі гроші, що після завершення проекту могли б піти на енергопостачання для лікарні, підуть на розвиток міста. Також такі проекти показують Україну для інвесторів, які раніше неохоче вкладали кошти в нашу країну. Вознесенськ показує, що Україна може бути серйозним і надійним партнером, який не боїться брати на себе відповідальність.

Фото об'єктів ремонту:

 

 Ліворуч - керівник проекту В'ячеслав Гусєв; праворуч - головний лікар Вознесенської лікарні Володимир Красьоха