У Миколаєві показали казкових тварин відомої художниці Марії Приймаченко

У Миколаєві показали казкових тварин відомої художниці Марії Приймаченко

У вівторок, 15 січня, в стінах Миколаївського обласного художнього музею ім. Верещагіна відбулася пізнавальна лекція на тему життя і творчості української художниці Марії Приймаченко, картини якої відомі своїм «примітивним» стилем. На виставці був присутній кореспондент СВІДОК.info.

Лектор лекції Л. Запісочна розповіла відвідувачам про долю художниці, на яку випало чимало негараздів: важка хвороба, через яку Марії довелось все життя ходити на милицях, загибель на війні чоловіка, вибух на Чорнобильській АЕС, в 30-кілометровій зоні ураження якої виявилося село художниці та ін.

Відвідувачі музею також на власні очі могли побачити оригінал однієї з робіт майстрині. Це картина «Гуляють солов`ї навесні» 1988 року. Хоча виявилось, що історію появи картини в музеї достеменно ніхто не знає

«Ця картина потрапила до нас ще за часів Радянського Союзу, тоді практикували такий собі централізований розподіл картин по музеям. За якою логікою вона у нас з`явилася — ніхто не знає точно, мабуть, за принципом «щоб було», - ділиться історією лектор.

Також під час лекції розвінчали деякі міфи, зокрема пролунала інформація, що насправді всесвітньо відомий художник Пабло Пікассо не зустрічався з пані Марією та не давав коментарів щодо її робіт, хоча таку інформацію часто представляють українцям як істину. Окрім того, стало відомо, що зараз розробляється план для побудови тематичного парку, стилізованого під творчість майстрині, але, на жаль, парк буде не в Миколаєві, а в Києві.

ФОТО: