Традиційні зимові купання. Як в Миколаєві відзначають Водохреща. ФОТОРЕПОРТАЖ

Традиційні зимові купання. Як в Миколаєві відзначають Водохреща. ФОТОРЕПОРТАЖ

Із самого ранку в Кафедральному соборі Різдва Богородиці почалось хрещенське богослужіння. Потім колона з вірян хресною ходою вирушила за традиційним маршрутом по вулиці Лягіна Інгульським спуском. Завершилась процесія на Нижній Набережній. Там заздалегідь підготували ополонку, біля якої чергували рятувальники та поліція.

Митрополит Миколаївський та Очаківський Питирим після Богослужіння освятив воду. В цей момент звичайна вода  перетворюється на йорданську - священну. За традицією, освячену воду набирають у посудини,  бережуть цілий рік, також скроплюють оселю, щоб оминали нещастя. Ця вода має силу очищувати і зцілювати душу й тіло людини.

А вже потім у ополонку полізли бажаючі скупатись у крижаній ополонці. Цей обряд не є обов'язковим і іноді навіть сама церква до цього ставиться скептично. Але традиційно свято Водохреща асоціюється саме з такими сміливцями. Як зізнаються люди, зимові купання в йорданській воді додають їм сил та здоров'я на цілий рік. Але готуватись до таких екстримальних випробувань організму треба, звичайно, заздалегідь. 

Олег Дорош