У Миколаєві найближчим часом з'явиться перший мурал

У Миколаєві найближчим часом з'явиться перший мурал

Левова частка миколаївців не заперечуватимуть той факт, що їхнє місто є достатньо сірим та невиразним. Таку ж думку підтримують і студенти Миколаївського відділення Української академії лідерства, які задумали додати місту більше яскравих фарб, намалювавши на одній із його стін мурал. Про це в коментарі СВІДОК.info розповів куратор проекту Денис.

За словами багатьох відвідувачів міста, Миколаїв нині можна охарактеризувати не надто позитивним словом  «сірий». Така характеристика міста не сподобалась студентам УАЛ, які ще два місяці тому, завдяки освітньому проекту «Школа проектного менеджменту», створили ініціативну команду під цікавою назвою «Помідорчики», членами якої, окрім самого Дениса, стали ще шість його ідейних партнерів: Анастасія, Ілля, Валерія, Максим, Катерина та Вікторія. Ця команда із понад 30 різних ідей, як можна зробити Миколаїв якскравішим, обрали найочевидніший варіант — мурал.

Для підтримки цієї ідеї, молоді люди (найстарший з яких Денис — йому 18 років, а іншим не більше 16-17) в соціальній мережі Instagram створили проект «МалюйМиколаїв», учасником якого може стати будь-хто. Його суть полягає в тому, аби самі миколаївці надсилали ескізи можливих муралів, а потім також самі голосували за той, який їм сподобається найбільше.

«Крутість проекту у тому, що ідея муралу виникла у миколаївської молоді, а УАЛ у даному випадку лише виступає консультантом», - пояснює Денис.

На даний момент проектанти мають приблизно 15 різних ескізів, які в майбутньому можуть опинитися на одній із стін міста. В УАЛ пообіцяли, що це буде точно Центральний район: або по Центральному проспекту, або по вулиці Соборна, зараз молоді люди обирають якнайзручніши дім для мурала. Щодо розміру можливого малюнку, то активісти запевняють, що все залежатиме від розміру та стану стіни: це може бути як великий 20-метровий мурал, так і малюнок дещо менший. Це також залежить від фінансових ресурсів та підтримки партнерів, оскільки мурал – справа коштовна.

Варіанти ескізів:

Вагомою проблемою, яка зараз постала перед можливим втіленням цього амбіційного, але, на їхню думку, необхідного для Миколаєва проекту стала низька інформованість населення, адже люди просто не знають про його існування, тому й не можуть більше його розповсюдити і підтримати.

Денис виразив сподівання, що миколаївці зможуть насолоджуватись новоствореним муралом уже на початку весни — 16 березня. За їхніми словами, проект уже в активній фазі, однак потребує підтримки спільноти та спонсорів, аби вирішити бюрократичні та фінансові питання. Тішить молодих людей те, що у проект уже повірив директор одного з миколаївських підприємств Валентин Бєльський, інвестувавши у нього перші кошти.

Далі ми поцікавилися у куратора, чи буде він розчарованим, якщо ідею все таки не вдасться втілити в життя, на що він не по-юнацьки відповів:

«Знаєте, я для себе поклав таке визначення життя, що невдачі просто не існує. Для мене невдача — це новий досвід, тобто це все одно перемога: перемога над собою, адже я зможу в майбутньому цей досвід використати, щоб більше не було таких помилок. Але все є, якщо говорити про те, на скільки я впевнений, що цей проект буде реалізований, то я майже точно в цьому впевнений. Звісно, говорити про 100-відсоткову впевненість не можна, адже завжди може щось піти не так, але я вірю в те, що цей проект буде реалізований», — говорить він.

І на сам кінець Денис поділився своїми сподіваннями, що якщо вдасться втілити у життя таку ідею в Миколаєві, то було б дуже круто після цього вийти з нею на Всеукраїнський рівень - запустити такий собі мураловий флешмоб.