Хай зникне з лексикону слово «смерть»: миколаївські діти поділились своїми думками щодо війни

Хай зникне з лексикону слово «смерть»: миколаївські діти поділились своїми думками щодо війни

Слова «війна», «зброя» і навіть «смерть» міцно вкорінилися у житті українців за останні п`ять років, поки наша держава веде захисну війну проти російсько-терористичних військ. Саме через це члени Миколаївської спілки ветеранів Афганістану та АТО вирішили провести конкурс творчих робіт на тему «Війна очима дітей», щоб нагадати людям, що війна нікуди не поділась, вона досі триває, і досі забирає життя співвітчизників. Підведення підсумків і нагородження дітей проходило в середу, 3 квітня, в стінах обласної бібліотеки для дітей, повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Як розповів журналістам один із членів спілки ветеранів, для них важливо було насамперед дізнатися думки самих дітей, їхнє ставлення до сьогоднішьної війни і ідеї її закінчення:

«Найбільше нам запам`яталось те, що багато дітей особисте, не книжне відчуття і ставлення до війни. По роботах було видно, що діти писали і пропускали крізь себе всі ці емоції».

Також організатори додали, що конкурс такий проводиться вперше в місті, але надалі вони планують його зробити щорічним, без прив`язки до якогось конкретного дня чи свята. Також вони виразили надію, що далі участь у ній візьмуть і діти молодшого шкільного віку, а не лише старшокласники.

Варто відмітити, що виставка робіт не лишилась без уваги як серед звичайних миколаївців, родичів і друзів учасників, так і серед високопосадовців, а, найголовніше, самих учасників бойових дій. Так, завітав на конкурс колишній заступник командира відомої в Миколаєві 79-ї окремої десантно-штурмової бригади і безпосередній учасник бойових дій на Сході країни Іван Савка. Компанію йому склали також колишній учасник бойових дій, а сьогодні віце-мер Юрій Степанець і народний депутат і син відомого миколаївського поета Дмитра Креміня — Тарас.

Ведучі заходу зачитували деякі рядки творів молодих авторів, які неабияк вразили гостей і присутніх. Так, Тарас Кремінь надав декілька професійних порад майбутнім поетам і письменникам, а також попросив їх «докопуватися» до суті їсторії, а не лише вірити книжкам. І насамкінець народний депутат зробив своєрідну ремарку:

«Хто розв`язує війни? - це були або бездітні, або люди, які нещасливі у своєму сімейному житті. Подумайте над цим».

Колишній військовий, а нині заступник міського голови Юрій Степанець поділився своїми спогадами про війну, запевнивши дітей у тому, що це дуже страшна подія в житті кожної людини, тому потрібно докласти максимум зусиль, аби в Україні запанував мир, адже всі громадяни цього хочуть.

«Я проходив службу в нашій 79-ці заром із Іваном Івановичем Савкою, і є у нас такий товариш Саша Терещенко, який написав хорошу книгу про війну. Наша бригада пройшла дуже складний шлях: оточення, вихід із нього, перші бої, коли були найбільші втрати, і саме завдяки військовим ми змогли дати зрозуміти російській армії, що ми можемо стримувати їх, адже тоді ми справді змогли зупинити їхній наступ. Ще одна славна сторінка історії нашої бригади — захист Донецького аеропорту, і саме Олександр Терещенко, один із славнозвісних «Кіборгів», він був його захисником, і так сталося, що одного разу до них прилетіла ворожа граната, а Саня кинувся її викидати, проте не встиг, і та вибухнула прямо у нього в руках. В результаті вибуху він втратив дві руки і око, проте не здався, і навіть написав книгу, яку я і хочу подарувати переможцеві», - розповідає Степанець.

В свою чергу Іван Савка нагадав, що саме такі твори, дитячі малюнки і просто дрібні подарунки від дітей давали і продовжують давати наснагу українським військовим.

«Такими творами ви підіймали нам бойових дух, і ми знали найголовніше — кого саме ми захищали. Дуже хотілося б, щоб ця війна скоріше закінчилась, адже приносить вона лише злидні, плач і смерть», - твердить Савка.

Варто відмітити, що окрім трьох переможців, втішні призи і сувеніри від військових отримали всі учасники конкурсу, адже, як говорять організатори, саме цим дітям будувати країну, в якій хочеться жити, а не тікати звідси. І якщо цим будуть займатися такі, як сьогоднішні конкурсанти, то старше покоління може не хвилюватися за свою старість.

В самому кінці заходу всі учасники зробили спільне фото на пам`ять, а Іван Савка попросив конкурсантів передати свої роботи на фронт, щоб і надалі надихати захисників України.