«Ті, що пройшли крізь вогонь»: у Миколаєві презентували третю книгу серїї про воїнів АТО

«Ті, що пройшли крізь вогонь»: у Миколаєві презентували третю книгу серїї про воїнів АТО

У Миколаєві урочисто презентували книгу про військовослужбовців, які загинули, захищаючи країну від агресора, — «Ті, що пройшли крізь вогонь». Презентація відбулася у вівторок, 16 квітня, у Палаці культури головного управління Нацполіції в Миколаївській області.

Про це повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Варто відмітити, що ця книга є уже третьою з серїї, в яких переповідаються реальні їсторії миколаївських військових, волонтерів, журналістів та всіх тих, кого торкнулася війна. Раніше на огляд громадськості уже представляли дві книги: «Миттєвості війни», «Дорога війни».

Сергій Макарчук

Як розповідає керівник авторського колективу книги Сергій Макарчук, працювати над такими типами книг дуже важко в моральному плані, але в той самий час вони просто необхідні людям сьогодні.

«Ми витримуємо темп десь до десяти місяців на книгу і це дуже важко, але ми повинні це робити. Дуже важко психологічно готувати такі книги, адже уявіть собі, як це — брати інтерв`ю в членів родини загиблих, матерів, жінок, дітей», - говорить він.

Також автор поділився особливостями структури книги: на початку можна прочитати нариси про життя загиблих воїнів, далі в книзі оповідається про військові будні на фронті, а третя частина присвячена діяльності волонтерів та всіх, хто допомагав армії і продовжує це робити й нині.

Щодо планів на майбутнє, то автори й видавці планують продовжити свою роботу над циклом книг, адже вони запевняють, що історія кожного воїна, який віддав своє життя, гідна для публікації.

«На превеликий жаль, писати про кого є», - додає Макарчук.

На відкриття книги, окрім гостей, завітали також безпосередні учасники бойових дій, відомі військові журналісти, оператори, капелани, волонтери і навіть народний депутат України Тарас Кремінь, який також брав участь у створенні книги.

«Ця книга, на мою думку, одна з найцікавіших. Ми дуже серйозно працювали над усіма деталями, спеціально не відходили від уже усталеної канви змісту, щоб усі тексти були правильні і щоб ми нікого не забули. ЇЇ не можна прочитати спокійно, але її потрібно перечитувати її постійно, щоб ми не мали повторення цієї страшної війни», - говорить депутат.

Проте більш важливими гостями заходу стали родичі загиблих військових, їхні дружини й матері. Вони не приховували сліз від свого горя, проте дякували всім за те, що внесок їхніх дітей і чоловіків не забувають.

«Кожна така книга — це пам`ять як для нас, так і для всіх інших, і ми дуже вдячні авторам за їхню роботу. Мій чоловік загинув біля Дебальцевого у 2015 році, але для нас таке відчуття, наче це трапилось лише вчора», - говорить вдова військового.

Слід зауважити, що книга видана за кошти обласного бюджета, а тираж її складає 1000 екземлярів, які будуть роздані по міських бібліотеках, школах військових частинах, а також їх передадуть родичам загиблих військових.

ФОТО:

Мати загиблого бійця