«Ще після нападу на Грузію я зрозумів, що ми — наступні»: у Миколаєві презентували книгу і фільм про анексію Криму

«Ще після нападу на Грузію я зрозумів, що ми — наступні»: у Миколаєві презентували книгу і фільм про анексію Криму

На початку тижня в Миколаєві пройшла презентації книги «Люди «сірої зони», співавтором якої стала корінна кримчанка та журналістка Анна Андрієвська, а також фільму відомого українського режисера Ігоря Чайки «Острів Крим. Дежавю». На презентації був також присутній кореспондент СВІДОК.info.

Анна Андрієвська

У збірці «Люди «сірої зони» двоє авторів зібрали свідчення безпосередніх очевидців російського загарбання Криму в 2014 році. Своїми історіями для книги поділилися близько 50-и журналістів, активістів, науковців, прокурорів та багато інших противників так званої «російської весни». Нині майже всі ці люди проживають на материковій частині України, адже вдома, в рідному Криму, їм загрожують реальні тюремні терміни за те, що вони не поділяють політику Кремля щодо півострова.

Співавторка книги і кримський журналіст Анна Андрієвська розповідає, що головна мета видання книги для них полягає в представленні людям іншого, не показаного на екранах телебачення «мирного референдуму» в Криму, а також подій, які йому передували.

«Ми хочемо показати жителям країни, що саме відбувалося насправді в Криму в 2014 році. В цій книзі зібрана інформація, якої ви не побачите навіть на екранах українського телебачення. Ми описали факти переслідування людей, які були проти російської анексії півострова. Більша частина свідчень до нас дійшла від людей, які, на жаль, уже не можуть проживати в Криму, але були й такі, які просто приховували своє ім`я, проте розповідали про ситуацію там, хоч і боялись за себе і своїх близьких», - ділиться співавторка.

Варто відмітити, що Анна Андрієвська являється вихідцем із Криму, де вона довгий час працювала журналісткою, проте після подій в 2014 стосовно неї російська влада відкрила кілька кримінальних впроваджень, і тепер дівчина не може повернутися додому.

Її колега і ще одна співавторка книги Олена Халімон додала, що книга може стати в майбутньому одним із доказів російської агресії в Криму, адже у ній зібрані справжні, не вигадані історії самих учасників подій.

Ігор Чайка

Також додамо, що книгу не можна придбати, автори її просто роздають бажаючим, у різні школи, громадські організації, волонтерам, воїнам АТО та іншим.

Другою частиною заходу став показ глядачам документального фільму від Ігоря Чайки — «Острів Крим. Дежавю». За його словами, сценарій майбутньої анексії півострову росіяни розробляли ще давно, і всі в Криму це чудово знали. Особисто для режисера це стало зрозуміло ще у 2009 році, після російськогї агресії в іншій країні — Грузії. Саме тоді йому стало зрозуміло, що наступною стане Україна, і він задумав зняти фільм-попередження, але не вдалося.

«Що така ситуація може статися я зрозумів ще у 2009-2010 роках після російсько-грузинської війни, і для мене вже було очевидним, що, якщо щось не зробити кардинального, ми будемо наступними. На жаль, мене тоді ніхто не почув, і сталося те, що сталося», - розповідає Чайка.

Сам фільм, тривалістю з півгодини поданий глядачам у вигляді хроніки та свідчень очевидців та самих учасників «весни» в Криму. Зокрема, режисер продемонстрував кадри далекого уже 2010 року, коли майже нікому тоді не відомий колишній бандит, а пізніше політик Сергій Аксьонов ділився своїми думками про «Крим і русскій мір». Нагадаємо, що саме Аксьонов у 2014 році став головним колабораціоністом Кремля, і саме під його наглядом росіяни провели «референдум».

Також читайте: