Вірні завжди: близько 130 морпіхів пройшли смугу перешкод за право носити штормові берети

Вірні завжди: близько 130 морпіхів пройшли смугу перешкод за право носити штормові берети

Підрозділ повинен пройти до фінішу без втрат в повному складі. Ті, хто не зможуть пройти всю смугу - вибувають з маршруту і мають можливість здати на берет лише в наступному році. Так само обмежений час. Всі групи стартують з різницею 10-15 хвилин. Якщо одна з груп наздожене іншу, яка попереду, то тих кого наздогнали, в повному складі знімають з маршруту - в цьому році вони берети теж не зможуть отримати. Такі складні та суворі умови боротьби за найсокровенніше для кожного морпіха - берет.

На території 36-ої окремої бригади морської піхоти, 16 травня 130 морських піхотинців боролись за право носити омріяний берет - проходили смугу перешкод, - інформує кореспондент СВІДОК.info.

Такі заходи зазвичай проводяться до державних свят. 23 травня морська піхота відзначає свої професійне свято - День морської піхоти України, напередодні свята, морські піхотинці, які нещодавно встали до лав морпіхів, і проходили психологічну смугу перешкод, - розповідає нашим кореспондентам командир 36-ї Окремої бригади морської піхоти полковник Андрій Гнатов.

- Головна ідея подолання смуги - підготовка воїнів до виконання бойових завдань. Сенс підготовки полягає в тому, що кожен морпіх має розуміти, що він на голову вище будь-якої перешкоди на його шляху. Кожного разу це різні перешкоди, різні навантаження, різні умови проходження. Єдине одне - надзвичайна фізична та психологічна втома під час виконання. Сьогодні це близько 7,5 кілометрів по пересіченій місцевості з природними та штучними перешкодами, які можуть зустрітися на шляху воїна під час виконання бойового завдання і подолання водної перешкоди за допомогою плавзасобів та вбрід.

Подолання підрозділу долається у складі 12 військовослужбовців.

- Подолання психологічної смуги перешкод - це обов'язкова умова для того, щоби мати право стати морським піхотинцем. Я маю на увазі те, що головний атрибут морпіха - це берет. Берет морського піхотинця з минулого року нового зразку - штормові берети. Берети кольору морської хвилі. Подолавши смугу перешкод, склавши клятву морського піхотинця, лише після цього в незалежності від посади, звання, вислуги, воїни мають право одягати берет морського піхотинця. Минулого року після призначення генерал-лейтенанта Содоля, діючого командувача морської піхоти, він також проходив цю смугу та складав присягу, і отримав свій берет з рук Президента України Петра Порошенка.

А на саме свято морських піхотинців - 23 травня, ті, хто пройшли смугу перешкод, складуть урочисту клятву морського піхотинця і отримають жаданний берет.