Дорослі, діти, навіть домашні улюбленці: сотні миколаївців пройшлися маршем вишиванок. ФОТО, ВІДЕО

Дорослі, діти, навіть домашні улюбленці: сотні миколаївців пройшлися маршем вишиванок. ФОТО, ВІДЕО

16 травня в Україні традиційно відзначають День вишиванки, основною метою якого є збереження та популяризація українських національних цінностей. Саме з цього приводу сьогодні на Соборній площі Миколаєва зібрались кілька сотень миколаївців у традиційних національних сорочках, щоб потім пройтись головними вулицями міста.

Про це повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Організатором заходу виступив колишній депутат Верховної Ради та історик Юрій Діденко. За його словами, сьогоднішній марш вишиванок – не лише один день, коли люди можуть вбратися в традиційний одяг, це день, коли всі мають зрозуміти, що вони є частиною великої та вільної України.

«Я думаю, що свято вишиванки – це своєрідний код нації, коли всі українці відчувають свій дух, збираються разом і спілкуються. Для нас цей день важливий не лише як сам факт, а просто як один із приводів провести час із хорошими людьми, поспілкуватись», - розповідає він.

Сама акція була запланована на 17:00, але звично розпочалась дещо пізніше. Приблизно о 17:25 на Соборній площі зібралось декілька сотень містян: дорослих, дітей, депутатів, журналістів і навіть один собака. Всі вони були одягнені в традиційний одяг, вишитий або кольоровими нитками, або бісером; хтось тримав також прапор України, а хтось просто долучився до маршу, не маючи навіть вишиванки.

Після цього люди згуртувались у колону і рушили вулицею Соборною. Ідучи, вони викрикували різні патріотичні гасла, на кшталт: «Слава Україні – героям слава!», «Миколаїв – українське місто» та багато інших. Також по ходу шляху до них долучались інші перехожі, а хтось просто знімав ходу інших на телефон.

Далі колона повернула на проспект Центральний, після чого дійшла до вулиці Садової і пам’ятника «Героям Небесної Сотні». Там люди згадали полеглих за українську волю та незалежність на Майдані, а також в боях на Сході країни хвилиною мовчання і покладанням квітів. У самому кінці заходу миколаївці разом заспівали гімн України, після чого розійшлись хто куди: хтось пішов фотографуватись у вишиванках, хтось додому, а хтось продовжив тепле спілкування зі побратимами.

Гімн України біля пам'ятника

ФОТОРЕПОРТАЖ: