Вперше в Миколаєві пройшов етно-фольклорний квартирник за участю гуртів «Шум» і «Володар»

Вперше в Миколаєві пройшов етно-фольклорний квартирник за участю гуртів «Шум» і «Володар»

В Миколаєві 16 травня у фотостудії Momi  вперше  в місті пройшов етно-фольклорний квартирник за участю київського гурту «Володар» і миколаївського гурту «Шум». Про це інформує кореспондент СВІДОК.info. Захід пройшов символічно у День вишиванки. На квартирнику звучали українські народні, обрядові, ліричні українські пісні у аутентичному виконанні.

«Володар» - всеукраїнсько відомий київський гурт, який проводить науково-дослідницьку фольклорну роботу і збирає, записує, а потім виконує пісні з різних куточків України.  Існує з 1993 року, разом з фольклорним гуртом «Древо», «Володар» стали одними з піонерів відродження української архаїчної, аутентичної пісні і її популяризації.

З 2003 року художнй керівник ансамблю - Маргарита Скаженик. Специфіка гурту – календарна обрядовість та весілля (що на сьогодні є великою рідкістю), оскільки матеріал зібраний в регіонах, де добре збережені архаїчні обряди. Колектив виконує традиційні календарні та родинні пісні та обряди, зокрема колядки, щедрівки, водіння кози, проводи зими, весняні заклички і хороводи, купальські, обжинкові пісні та обряди, а також весільні обрядові, ліричні, солдатські, жартівливі пісні.

На квартирнику в Миколаєві звучали переважно пісні Поліського регіону та Лівобереж'я. Також вокалісти гурту виконали декілька пісень характерні для Півдня України в тому числі і Миколаївської області. Деякі з них були записані на Снігурівщині. Виконавцями «Володара» є викладачі та студенти Наукової проблемно-дослідної лабораторії музичної етнографії при Національній музичній академії України ім. П. І. Чайковського.

Аутентичні пісні Миколаївського регіону щороку збирає виконавиця гурту з Миколаєва Тетяна Осінь. Нагадаємо, що кореспонденти СВІДОК.info в свій час взяли участь в одній такій експедиції, яка вивчала народні пісні Лупаревого

До речі саме Тетяна Осінь є учасницею та вокалісткою іншого фольклорного гурту, який виступав цього вечора - «Шум». «Шум» складається з двох учасників і до складу гурту входить контрабасист - Дмитро Косарєв.

«Шум» - експерементальний гурт, який поєднує аутентичне, фольклорне виконання з елементами музики стилю «дарк-фолк». Виконавці так само виконують народні пісні під медитативну, повільну та мелодійну музику. Для «Шуму» цей виступ став першим публічним. Музиканти наразі готують свій перший альбом, презентація, якого має відбутися в Миколаєві. 

Читайте також:

Пісня - душа народу: на Миколаївщині проводять фольклорну експедицію з пошуку народних автентичних пісень