Українська тут є: у Миколаєві відзначили набуття чинності Закону «Про мову»

Українська тут є: у Миколаєві відзначили набуття чинності Закону «Про мову»

У вівторок, 16 липня, набув чинності історичний закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Саме з цього приводу в Каштановому сквері Миколаєва зібралося декілька десятків людей з плакатами в підтримку української мови, яких не налякав навіть проливний дощ.

Про це повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Нагадаємо, цей закон закріплює, що єдиною державною мовою в Україні є українська – і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави. Однак жодних обмежень для простих громадян цей закон не вводить: ніхто не може заборонинти людям говорити на вулиці, в громадських місцях або у сім`ї іншими мовами.

Що стосується миколаївців, то вони зібралися разом приблизно о 19:00, хоча запланована зустріч була на 18:00 – їй завадив сильний дощ. Все ж, люди прийшли, дехто з них тримав у руках плакати з різними написами українською: «Мова – основний чинник державності», «Миколаїв вітає українську», «Мова об`єднує». Дехто навіть пришов із плакатом, на якому були написані слова з пісні Кузьми Скрябіна: «Не твоя вина, що ти батька свого син, а твоя біда – не вміти бути ним».

Під час зустрічі можна було почути вірші миколаївських поетів, пісні та промови на тему важливості розвитку та функціонування української мови.

Одна з миколаївчанок поділилася своєю історією переходу на українську. За словами Інни, вона самостійно вирішила розмовляти українською ще п`ять років тому.

«Я уже п`ять років як перейшла на постійне спілкування виключно українською мовою. Перейти на спілкування нею було не важко, навіть приємно, тому що дуже багато людей в магазинах, в транспорті звертали увагу на це з позитивного боку. З іншого боку, всі й досі мені говорять, що я, мабуть, сама не з Миколаєва. Взагалі поштовхом до переходу став концерт пам`яті Кузьми Скрябіна (відомий український музикант, який загинув у ДТП другого лютого 2015 року – прим. ред.). Тоді я зрозуміла, що більше так не можу, і уже з наступного дня змінила мову постійного спілкування», – розповідає пані Інна.

Загалом атмосфера заходу була доброзилчивою та теплою, однак її іноді намагалися зіпсувати перехожі. Так, кілька жінок, побачивши написи на плакатах українською навіть обурились, мовляв, для чого влаштовувати провокації, якщо у Миколаєві майже всі говорять російською. Правда, у чому полягає провокація, вони не пояснили, а просто швидко пішли далі. І таких прикладів протягом кількох годин демонстрації було кілька.

Пропонуємо нашим читачам невеликий фоторепортаж з місця подій: