«Книги на полотні»: у Миколаєві художник Геннадій Молчанов створив галерею у під'їзді будинку

«Книги на полотні»: у Миколаєві художник Геннадій Молчанов створив галерею у під'їзді будинку

Будинок на проспекті Богоявленскому, ніяк не відрізняєтся від інший сусідніх багатоповерхівок. Але варто тільки зазирнути всередині, трошки підняти нагору і ти опиняєшся у справжній галереї. Таку красу чотири роки тому створив участник АТО, митець та письменник з Миколаєва Геннадій Молчанов.

Корреспондент СВІДОК.info відвідав незвичний будинок та поспілкувався з художником.

Як розказав сам Молчанов, він поїхав до зони АТО мінометником ще взимку 2015 році. Звичайно, що війна залишила величезний відбиток на життя митця — він зняв «рожеві окуляри», так як реальність виявилась дуже важкою. Там автор і створив низку картин — «книги на полотнах», як висловився Геннадій Молчанов. Всього у здобутку автора більше 80 картин.

«Свої перші роботи я зробив 15 років назад. Просто «мазав» собі...Як художники кажуть «красил». Вчився, вчився...а сьогодні сказали, що я художник — ну і слава Богу! Але, я усьому вчився сам — я трошки неформатна людина. Я не хизуюся цим — насправді з цим важко жити! Набагато краще мислити як усі, писати як усі, - розказав він. - Але я мислю не так як усі».

Одна з робіт автора, яку він тільки-но закінчив, має назву «Вечірній Миколаїв»: на картині зображена величезна лампа на фоні вечірнього міста. Витвір приховує у собі одну деталь, яку можно побачити лише подивившись з боку на картину — у лампі з'являється портрет жінки. Відповідаючи на запитання, чому він вирішив так прикрасити будинок, він відповів, що робіт вже стільки, що вони фізично не вміщаются у квартирі. Також декілька робіт він передав до музичної студії Катерини Коваленко. Шуткує, що стиль картин має назву «стиль Геннадія Молчанова».

«Це - хвороба. Якщо дуже захотілося, побачив образ, наснилося, пішов поштовх — ти від нього уже не відчепишся. Уся інша робота тобі не цікава — це дуже тяжка хвороба, поки ти не почнеш і не викладеш все у книгу, або у книгу на полотні. Коли, наприклад, я пишу книжку, я опиняюсь у іншому світі. У мене свій космос і я намагаюсь його викласти в книгах і в «книгах на полотні».

За словами автора, багато картин, які він розмістив у будинку — подарунки відомих миколаївських ходожників та його рідних. Поруч картина Серафіми Сєнкевич, мами та доньки Геннадія, полотна Вадима Пустильника. Багато картин, які автор створив у зоні АТО. Багато витворів самого автора зроблені у пам`ять про заглиблих побратимів, на деяких «книгах» зображені друзі та рідні художника.

«Це не картини — це «книги на полотні». Майже у кожну книгу вкладено багато змісту».

Під час бесіди від митця ні на крок не відступають його домашні улюбленці — собаки Анфіса Петрівна и Бусоль. Собак митець привіз з зони АТО з Пісків. Нажаль, у Бусоль (ред. так собаку назвали на честь приладу у мінометників) немає однієї з кінцівок — вона втратила її під час обстрілу. Недивлячись на низку операцій та важке пораненння, собака радо вітає усіх гостей та її позитиву і жаги до життя варто позаздрити. Домашні улюбленці стали одними з героїв книги Геннадія Молчанова «Перемир'я».

«Анфісу я привіз першою, коли поїхав у відпустку — вона зовсім худа прибігла у Пісках до мене. Вона була настільки делікатна, що якби я її там залишив, вона там би загинула. Її постійно треба годувати, вмовляти. А потім Бусоль. Бусоль було важко везти: я робив декілька пересадок, а під час останнього переїзду провідник не хотіла пускати її. Я сказав, що придбав ще один квиток на мого брата — Юрія Молчанова, і згодом дівчина все ж вирішила пустити нас вдвох. Тільки попередила — без галасу. Бусоль все зрозуміла — як тільки вона лягла, я вкрив її бушлатом і вона до ранку навіть носа не висунула».

Але це ще не всі звірі у помешканні Геннадія — сховався від гостей кіт Мадрид, але потім його вдалось знайти у закутку. Ховаючись від фотокамер, він втікає на кухню.

«Колись до моєї дружини підбіг великий рудий кіт, понюхав її і втік. А потім приніс маленьке кошеня і зник. Ось з цього кошеняти виріс такий красень».

В планах у автора видати ще одну книгу, однак, вона буде написана не у фантастичному стилі, хоча за цим жанром майбутнє.

«Україна розділилася: одні живуть і вважають себе фантастами, а інші — воюють і гинуть. Я поки що з тими, хто воює і гине. Фантасти трохи не на часі. Але фантасти — це авангард».

Наприкінці зустрічі Геннадій Молчанов розповів, що хоче розмістити свої «книги на полотнах» на усіх поверхах будинку — нажаль, поки не вистачає часу. Хоча, жителі були б раді побачити полотна автора у себе на стелях.