В Миколаєві пройшов марш добровольців

В Миколаєві пройшов марш добровольців

У Миколаєві вперше відзначили День добровольця. Свято встановили 14 березня спеціальним указом Верховної Ради України від 17 січня 2017 року. Урочистою ходою від пам'ятника Т. Шевченку до пам'ятника Ольшанцям рушила колона миколаївських добровольців, воїнів АТО, військовослужбовців та студентів. Очолював колону безпосередньо сам миколаївський губернатор Олексій Савченко.

В Миколаївській області приблизно 270 осіб з різних добровольчих батальйонів, які брали участь у бойових діях, - розповів Олексій Савченко. Але ця кількість лише офіційна. Насправді на Сході України у складі різних військових формувань воюють набагато більше добровольців. Загальна кількість загиблих військових - 143 особи, добровольців серед них близько 5 осіб, - розповів губернатор. Олексій Савченко повідомив журналістам, що зараз за його ініціативи розробляється цілий проект з підтримки миколаївських добровольців. Це і окремі пільги, і ціла низка проектів. Добровольці на рівні зі всіма учасниками бойових дій мають отримувати землю, - завірив губернатор.

Колона добровольців із гаслами "Слава Україні", "Слава нації", "Ярош - наш президент" а також час від часу виконуючи відому народну пісню про президента Росії, рушила по вулиці Шевченка і далі по Соборній. 

Під час ходи до Олексія Савченка і компанії приєднався і Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.  

Хода завершилась поблизу Миколаївської облдержадміністрації. Всіх загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Потім відбувся мітинг де Олексій Савченко та Олександр Сєнкевич привітали всіх з Днем добровольця.

 

Олександр Сєнкевич у своїй промові закликав шанувати добровольців та військовослужбовців не тільки під час свят, а і кожного дня.

 

Далі біля мікрофону виступили миколаївські добровольці, які висловили своє обурення діями силовиків, що розігнали учасників блокади Донбасу на 16 редуті поблизу станції Кривий Торець в Донецькій області. Бійці закликали владу дати адекватну оцінку таким діям і звільнити з посад міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, заступника керівника Національної поліції В'ячеслава Аброськіна та інших посадовців. Якщо ж такі напади на учасників блокади продовжаться, миколаївські добровольці пообіцяли втрутитись, підтримати своїх братів по духу та перейти до силових методів протистояння. Як відомо, після розгону та затримання блокадників на Донеччині в Україні прокотилась хвиля захоплень облдержадміністрацій активістами та воїнами АТО з вимогами звільнити затриманих. Миколаївські добровольці облдержадміністрацію пообіцяли не захоплювати, адже там і так всі свої.

Зрештою урочистий мітинг закінчився неподалік Інгульського узвозу, де всі бажаючі могли скуштувати польову кухню.

Олег Дорош