Бійки, образи, філософські диспути. Як в Миколаєві проходив тарифний майдан

Бійки, образи, філософські диспути. Як в Миколаєві проходив тарифний майдан

В Миколаєві таки пройшла акція проти підняття тарифів поблизу міськради. Але без сутичок не обійшлося.

Про тарифний майдан, що мав відбутися в понеділок, сурмили всі вихідні по всіх соціальних мережах. І як не дивно, але першими, хто відреагував, стали патріотичні сили. Саме вони почали збиратися зрання на місці. де раніше стояв миколаївський Євромайдан. Їх метою було присікти дії учасників мітингу проти підняття тарифів, адже за попередньою інформацію, якою володіли патріоти, це мала бути провокативна акція, тому що один з тих, хто  збирав людей в соцмережах, був активний учасник миколаївського антимайдану.

Перший контакт

Об'єднавши всі патріотичні сили: ВО "Свобода", "Правий сектор", ЦК "Азов" та інших, активісти розгорнули натомість свої плакати, прапори та транспоранти і пішли під стіни міськради, де на цей час вже відбувався мітинг проти тарифів. Серед тих, хто вийшов на тарифний майдан, були люди переважно похилого віку, було їх приблизно вдвічі менше. І саме тут відбувся перший контакт патріотів з мітингувальниками.

Антитарифники розповіли, що це не політична акція і вони вийшли лише за покликом серця проти несправедливих соціальних дій української влади. І пояснили, що хтось спеціально захотів зіштовхнути дві сили. Зрештою, подискутувавши з патріотами, люди перемістились ближче до міськради, де і почали проводити своє зібрання і висловили свої вимоги до міської влади. Серед яких найголовніше - введення мораторію на підняття тарифів. Патріотичні сили тим часом обступили півколом мітингувальників і до якихось активних дій не вдавались. Дві сторони, здавалось, знайшли взаєморозуміння. Мітинг продовжувався далі, дехто з патріотів вже почав розходитись. Решта собі спокійно мліла під весняним сонцем. Але дещо порушило загальний спокій.

Повний контакт

Дехто з патріотів помітив серед юрби того самого активіста антимайдану Леоніда Докучаєва і декількох його прихильників. Зав'язався діалог, який потім переріс у бійку. Зрештою  Докучаєву роз'юшили губу. В результаті його вчасно врятувала поліція. Постраждалого відвели від натовпу, а його друзі вели себе більш стримано. З ними до диспуту долучились активісти патріотичних сил. Нагадувало це все радше філософські сократівські школи під відкритим небом. Тільки от обговорювали не вічні проблеми, що турбують людство, накшталт, в чому сенс життя, а політику. Також сторони розійшлись у розумінні концепції націоналізму. Товариші Докучаєва наполягали на тому, що нацизм і націоналізм це дві сторони однієї медалі. Патріоти навпаки стверджували, що це різні речі, а нацоналізм це єдиний правильний шлях для держави. Кожен намагався довести свою думку, активно жестикулюючи, іноді, зриваючись на образи. Це призвело до того, що на площі знову почалась бійка, яку втім поліцейським вдалося загасити раніше ніж першу. 

Антитарифний мітинг

Весь цей час під стінами міськради мирно проходив антитарифний мітинг, який мало стосувався подій, що розгортались в центрі Соборної площі. Люди вимагали вирішити соціальні питання - зниження тарифів ЖКГ та перерахунок військових пенсій. З натовпу періодично лунали заклики про повалення існуючого режиму влади. В разі, якщо влада ніяк не відреагує на їхні вимоги, пікетувальники пригрозили влаштувати перевибори міської та обласної рад. Крім того, вони запевнили, що 28 березня збираються провести в Миколаєві тарифне віче. До мітингувальників вийшов заступник міського голови Мкртич Мкртчан. Він запевнив, що влада готова вислухати мітингувальників. Зійшлись на тому, що антитарифники делегують 5-7 активістів, які будуть представляти їх інтереси в діалозі з владою. Таким чином питання переросло в переговорне русло.

Емоції в центрі площі потроху згасли і люди з часом почали розходитись у  своїх справах.

 

Олег Дорош