Вогні екранів Мангеттена

Вогні екранів Мангеттена

Вже вп'яте в Миколаєві дивились найкраще світове кіно. Мангеттинський фестиваль короткометражних фільмів, один з найвідоміших фестивалів в світі, продемонстрували в концерт-холі «Юність», яка цього року зібрала понад півтисячі миколаївських кіноманів.

Мангеттинський фестиваль короткого метру є своєрідним законодавцем мод в царині світового кіно. Вже вдесяте його привозять в Україну. Зазвичай, фільми, які демонструються в рамках фестивалю, потім стають лауреатами різноманітних міжнародних конкурсів. Наприклад, минулорічний фільм «Медвежа історія», який став третім за результатами глядацького голосування, пізніше виграв премію «Оскар» за кращу короткометражну стрічку. 

На фестиваль цього року надійшло понад 800 фільмів з більш як 50 країн світу. З них відібрали 10 фільмів-фіналістів, які і мали оцінювати глядачі в двох номінаціях: найкраще короткометражне кіно та кращий виконавець головної ролі. Нажаль українські стрічки ще жодного разу в шорт-лист не потрапляли. В Миколаєві кінопокази Мангеттинського фестивалю з 2012 року організовують «RealityShiftCinema» й молодіжна організація «Альтер-Спорт».  


Отже серед десяти фіналістів цього року опинилися: «Остання подорож загадкового Пола В.Р.» / The Last Journey Of Enigmatic Paul W.R. (Франція), «Я - олівець» / Je suis un crayon (Австралія), «Горила» / Gorilla (Франція, США),  «Бравіст» / Bravoman (Російська Федерація)  «Понаднормові» / Overtime (Австралія)  «Тримайся» / Hold On (Нідерланди), «Еллу підвищили?» / Ella Gets A Promotion? (США), «Зломлені» / Kaputt (Німеччина), «Карусель» / Carousel (Великобританiя),  «Тунель» / The Tunnel (Норвегія).

Кіно різноманітне за жанрами, як ігрове, так і анімаційне. Серед них антиутопія «Тунель», де розкриваються глобальні проблеми, як от перенаселення. Автор фантазує на тему, що далі чекає людство, коли міста розростуться, і людей стане все більше. Відповідь на те, як людство поратиметься з цим, криється лише в одному написі на в'їзді в загадковий, таємничий тунель, з якого виберуться не всі:  «Боротьба з перенаселенням без дискримінації». Також представлені і мейнстримові фільми (переважна більшість) темою яких стають побутові, звичні речі, які трапляються щодня в житті кожного. Наприклад «Еллу підвищили?», щось на кшталт популярних ситкомів, де дотепно та з гумором розігрується певна ситуація. В даному випадку стосунки начальниці та підлеглої. І власне стрічки, від яких біжать шкірою мурашки. Емоційно-важкі, які змушують переживати емоції головних героїв. Відчай, рутину. Одним з таких стала анімаційна стрічка «Зломлені» - документальний фільм про Хохенек - жіночу в'язницю для політичних в'язнів.

Словом, кожен міг знайти тут своє кіно. 

За результатами миколаївського глядацького голосування перемогла російська стрічка «Бравіст» - 101 голос, 2-ге місце «Тримайся» - 89 голосів, 3 позиція - «Понаднормові» - 81 голос. Перше місце серед виконавців головної ролі, миколаївські глядачі віддали Чарлі Чан Дагеле - актору стрічки «Тримайся». Остаточні результати фестивалю оприлюднять 3 жовтня. 

UPG: Переможцями в номінаціях Кращий фільм і Краща акторська робота стали: Фільм «Тримайся» (Hold on) Шарлотти Скотт-Вілсон з Нідерландів. Золоту медаль картині принесли 19 210 глядацьких голосів. 

Голландська картина принесла перемогу і виконавиці головної ролі - Чарлі Чан Дагель стала найкращою актрисою Манхеттенського фестивалю короткометражного кіно отримавши 36 746 голосів.

Володарем Срібної медалі став фільм «Тунель» (The Tunnel) режисера Андре Овредала. За нього проголосували 16 264 голоси. Бронзова нагорода фестивалю дісталася анімаційній стрічці «Я - олівець» (I Am A Pencil) Джо Д'Арсі, за неї проголосували 10 505 глядачів по всьому світу.

Олег Дорош