Буде газ — буде і тепло. Миколаїв готовий до опалювального сезону

Основні теплопостачальні підприємства в Миколаєві знаходяться в борговій ямі і на грані виживання. Про це заявили керівники ПАТ "Миколаївська ТЕЦ" та ОКП "Миколаївтеплоенерго" на 9 черговій сесії Миколаївської міської ради.  

Олександр Матвіюк - генеральний директор ПАТ "Миколаївська ТЕЦ"

«По тепловому газу є штрафні санкції за період починаючи з 2014 року - 44 млн. грн. Миколаївгазу" ми  винні за транспортування 8,2 мільйона гривень. Перед підприємством є борг населення - 23 мільйони, з яких 8,6 мільйона гривень - субсидії».

Віталій Бородін - в.о. директора ОКП «Миколаївоблтеплоенерго»

«На сьогоднішній день рахунки підприємства арештовані. Сума заборгованості перед «Миколаївгазом» 6,8 млн. за транспортування газу. Є заборгованість перед НАТ «Нафтогазом» - 18 млн. грн. З них 11 млн — це штрафні санкції».

Заборгованість населення перед ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» понад 40 млн. грн.

Не зважаючи на таку ситуацію, керівники заявили про майже 100% готовність до опалювального сезону.

Олександр Матвіюк

"У нас заповнено 90% теплових мереж. Наразі ведуться роботи на вулиці Московській. В найближчі 3-4 дні, ми відремонтуємо цю мережу»

Віталій Бородін

«На сьогоднішній день технічна складова наших котельних і тепломереж підготовлена на 100% нашим підприємством. Всі котельні в місті в нас готові, газові лічильники встановлені. Ми готові прийняти газ та пустити тепло»

Про готовність міських служб доповів директор департаменту ЖКГ Андрій Палько:

«На 11 число у нас повністю завершені роботи по підготовці до осінньо-зимового періоду обʼєктів соціально-культурної сфери, житлового фонду тощо. А саме 73 дошкільні заклади, 72 шкільні заклади, 13 ПТУ та 12 позашкільних закладів. Готові 51 заклад управління охорони здоровʼя, 70 — управління культури, 16-управління з питань спорту, 15 — департаменту праці та соціального захисту, в тому числі готові їх власні котельні».

«Що стосується житлового фонду. В нас повністю завершена підготовка. Але є поодинокі випадки, коли в нас є проблемні питання. Це питання повʼязані з даховими котельнями на будинках ОСББ, а також на будинках які мають передати в комунальну власність»

Резюмував почуте міський голова Олександр Сєнкевич, щоправда доволі обережно.

«Ми не можемо відповідати за підготовку теплогенеруючих організацій. Що стосується міських мереж, що стосується мереж внтрушньобудинкових — проведені гідравлічні випробування. Я гадаю, що в нас будуть аварійні ситуації, але ми готові їх усувати. Житлове господарство міста — готове до опалювального сезону».