Чергові провали чергової сесії Миколаївської міськради

На другому пленарному засіданні чергової сессії Миколаївської міськради депутати провалили декілька питань. І якщо, наприклад, питання створення комунального підприємства «Миколаївське пароплавство» може почекати, то з «Миколаївводоканалом» виникла справжня патова ситуація.

З питання створення комунального підприємства «Миколаївське пароплавство» доповідав ініціатор створення пароплавства Євген Хачатуров:

«Тема сьогоднішнього питання на сесії: затвердити статут. Всі попередні документи щодо діяльності цього підприємства  обговорювались на профільних комісіях та інших не профільних комісіях, які схвалили наші пропозиції».

За недоцільність створення комунального підприємства у такому вигляді виступив депутат від «Самопомочі» Сергій Ісаков, якого підтримав його колега по фракції Олексій Лєпішев. Останній розкритикував технічно-економічне обгрунтування підприємства запропоноване Євгеном Хачатуровим. 

Олексій Лєпішев

«Ви тільки що сказали, що будете створювати робочі місця. Тут у вас написано, що ви будете використовувати прапор Молдови. Про який розвиток України йдеться? Якщо при використанні прапора Молдови країна прапора отримує всі податки, всі надходження. Тобто ні про який розвиток України не може йти і близько мови. Я вам не буду говорити з приводу легкого палива - дизеля. Адже тут немає жодного економічного розрахунку», - зауважив Лепішев.

«Я скажу наступне. Дійсно, ідея створення невеликої судноплавної компанії місцевого рівня дуже актуальна і перспективна, але при грамотному підході і економічних розрахунках. При оцінці економічної ефективності проекту має бути розроблений детальний бізнес-план, з більш реальними розрахунками доходів і витрат, і ризиків», - надав рекомендацію депутат.

Більшість депутатів не підтримали це питання, а Євгену Хачатурову порадили доопрацювати всі необхідні документи та знову пройти все коло формальностей. 

Владислав Єнтін

Гостріше стало питання з приводу введення у статутний капітал комунального підприємства «Миколаївводоканал» 5 мільйонів гривень. Ці гроші надійшли підприємству від Миколаївської міської ради на погашення ПДВ по кредиту Європейського інвестиційного банку, за кошти якого, за угодою, проходить реконструкція очисних споруд «водоканалу» у селі Галіциново. Казус ситуації полягає в тому, що кошти міськрада вже перечислила підприємству, а от формально включати їх до статутного капіталу депутати відмовляються.

Це питання на сессії поставив депутат від партії «Наш Край» Владислав Єнтін, який запевняє своїх колег, що «Миколаївводоканал» не має права вносити виділені кошти до статуного капіталу, щоб потім ці ж кошти витрачати на погашення ПДВ. На думку депутата процес повинен проходити інакше. Як саме - не пояснює. Міський голова Олександр Сєнкевич парирував, що Єнтін вводить колег в оману, але аргументів у мера, вочевидь, не вистачило, бо врешті депутати не проголосували за це питання.

«Дякую всім, хто блокує виділення кредитних коштів Європейського інвестиційного банку», - з помітним розчаруванням підсумував Сєнкевич.

Дивно, але у цій ситуації міському голові на допомогу прийшов депутат Сергій Ісаков, який останнім часом лише критикував Сєнкевича. Він запропонував викликати на наступне пленарне засідання директора “Миколаївводоканалу” з поясненнями щодо цього питання, після яких депутати мали б змогу об’єктивно оцінити проблему та прийняти нове рішення.