В Миколаєві презентували дитячу п'єсу Миколи Євтушенка «Гетьманич» про Тимоша Хмельницького

В Миколаєві презентували дитячу п'єсу Миколи Євтушенка «Гетьманич» про Тимоша Хмельницького

Дитячу п'єсу, яка оповідає про життя сина Богдана Хмельницького - Тимоша презентували в стінах бібліотеки ім. Гмирьова. Автор - Микола Євтушенко, в минулому сам актор та режисер. Працював у театрах Херсона, Ніжина, Хмельницького та у Миколаївському академічному театрі драми та музичної комедії.

Микола Євтушенко

Тож пан Микола, який сам козацького роду, та й зовні нагадує справжнього отамана з довгими сивими вусами, добре знається на театрі. Але й письменник він неабиякий. Адже це вде третя його книга для дітей. Присвятив себе цій справі, адже йому не байдуже виховання молодого покоління. Тому і книжки Миколи Євтушенка повчальні.

Нова п'єса "Гетьманич" написана за історичним романом відомого українського письменника О. Пахучого "Тиміш Хмельницький, син Богдана", де вперше в в українській літературі змальовано постать Тимоша Хмельницького як видатного воєначальника та державного діяча.

Чим цікава п'єса саме для театрів, пояснює Микола Євтушенко, бо в ній використані фолькльорні та літературні образи, еукраїнський епос в обробці сучасних композиторів. Все це дуже гарно виглядало би на сцені, - розповідає автор. Адже тут і козацькі думи, і старовинні пісні, навіть танці. І все це можна гарно обіграти. Більше того у "Гетьманичі" використано і авторську пісню Миколи Євтушенко "Козацькі хрести", її до речі виконав і сам автор на презентації у супроводі вокального колективу "Джерело" Миколаївського обасного будинку культури. 

Ця п'єса буде цікава насамперед миколаївському українскому театру, - розповів Микола Євтушенко і дуже хоче щоб вистава за її мотивами йшла на його підмостках.  Також він пропонував і іншим театрам поставити її на сцені, але відповіді поки не дочекався.

А чому звернувся до образу Тимоша, автор пояснює, що насправді ця постать маловивчена та недостатньо популяризована в українській культурі. А це був прекрасний воїн, який в 16 років очолював військо, був сотником. Словом, славний нащадок свого батька. 

Під час презентації Микола Євтушенко сам читав уривки зі своєї книги. А окрім нього виступали його друзі - Прибузький народний ансамблю пісню і танцю Миколаївського коледжу культури і мистецтв, представники миколаївської "Просвіти".