Від «академічного» до «національного»: творча діяльність Миколаївського національного академічного українського театру

Від «академічного» до «національного»: творча діяльність Миколаївського національного академічного українського театру

Миколаївський український театр драми та музичної комедії ще у 2001 році першим серед обласних театрів України отримав статус академічного, а 31 травня 2021 року він став національним. Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповів директор Миколаївського національного українського театру драми та музичної комедії Микола Берсон.

Від часу отримання Миколаївським українським театром драми та музичної комедії статусу "академічного" театру до звання "національного" минуло 20 років. За словами Миколи Берсона, театр протягом цього часу відповідав своєму статусу — драми та музичної комедії.

"Протягом цих років всі жанри були на сцені нашого театру. Це опери "Запорожець за Дунаєм", "Катерина", це й оперети "Весела вдова", "Циганський барон", і мюзикли "Леонардо", "У вирі пристрасті та кохання", а також трагедії "Макбет" та драми "Ім’я" і "Пишка", це комедії, це хореографічні замальовки, музичні вистави, концерти, шоу, ревю. Тобто театр повністю використовував свої два крила – музичне і драматичне", — говорить директор.

Творчий колектив театру складається з майже 200 працівників. Акторський склад, оркестр, балет, артисти-вокалісти, артисти драми, хор — це понад 90 людей. А також фахівці — головний режисер, режисер, диригенти, хормейстери.

"Це велика кількість творчих людей, яка і створює творчий продукт. А ще є дев’ять цехів, діяльність яких за лаштунками. Але наш глядач завжди в захопленні від декорацій, костюмів, світла, звуку – це все, що допомагає презентувати творчий продукт глядачу", — розповідає Микола Берсон.

За словами директора, в середньому в інших українських театрах протягом року відбувається три-чотири прем’єри, то в Миколаївському театрі – вісім. Це свідчить про потужність творчої команди, яка працює для того, щоб задовольнити смаки публіки.

Протягом останніх десяти років у репертуарі Миколаївського національного українського театру драми та музичної комедії з’явилися музичні комедії: "Він, вона, вікно, покійник" за п'єсою Рея Куні й "Позичте тенора" за п'єсою Кена Людвига. З’явилися драматичні та героїчної комедії: "Легенда про Тіля", "Кайдашева сім’я", "Шевальє Іван Сірко", "Чайка" та інші.

Зі слів Микола Берсона за період карантину, театр "заборгував" глядачам 52 вистави. Тому колектив вдячний глядачам, що вони не повертали квитки, а чекали на вистави. Деякі репетиції, як із румунським режисером Раду, відбувалися онлайн. Режисер був у Румунії, актори в Україні.

"Ми залучили нових молодих режисерів для постановки за п'єсою Миколи Куліша "Мина Мазайло", інша робота - за твором Шекспіра "Гамлет", всі знають, що Гамлет запросив до свого замку акторів і наприкінці п’єси актори розігрують виставу про життя і смерть батька Гамлета. П’єса "Вбити Гонзаго" про трупу театру, що приїхала в замок до Гамлета", — додає директор.

Щодо планів на майбутнє Микола Берсон поділився, що театр зробить свій внесок у святкування Дня Конституції та Дня незалежності. Готуються чотири вистави на велику сцену та чотири вистави на малу, а також два шоу на відкриття театрального сезону першого листопада та на Новий рік.