Трагікомедія в двох діях. Як обирали нового директора Миколаївського академічного художнього російського драматичного театру.

Трагікомедія в двох діях. Як обирали нового директора Миколаївського академічного художнього російського драматичного театру.

Лайка, образи, ґвалт, та ледь не бійки, - так розпочалось засідання другої оновленої конкурсної комісії, яка мала обирати нового директора Миколаївського російського драматичного театру. У протистоянні зіткнулись прихильники Миколи Кравченка та його противники.

Засідання конкурсної комісії ледь не зірвали з самого початку. Прихильники Миколи Кравченко — переважно актори, та працівники театру зійшлись у словесній перепалці із громадськими активістами, що виступили проти його кандидатури. Іноді пристрасті так зашкалювали, що протидіючі сторони виходили з кабінету з наміром вирішити суперечку кулаками. На щастя фізичного контакту так і не відбулось, і завершувались такі гострі моменти виключно «панібратськими розмовами».

Що ж до суті питання. Активісти, що виступили проти Миколи Кравченка, апелювали до того, що під час його керівництва в театрі проходять зібрання проросійських організацій. Актори театру та Кравченко заперечували такі факти. Якби там не було, засідання комісії після півгодинної штовханини та обопільних образ все таки розпочалось.

До речі досить суперечним на думку обох сторін став оновлений склад конкурсної комісії. Серед її представників було декілька молодих людей з миколаївського скаутського руху. Яким чином скаути мають відношення до вибору директора театру - питання, яке неочікувано консолідувало обидві сторони. На що хлопці-скаути відповіли, що люблять театр і непогано у ньому розбираються.

представники скаутів в конкурсній комісії
представники скаутів у конкурсній комісії

Після довгої череди суперечок нарешті дійшли до розгляду власне кандидатур: серед них Артем Свистун, Олена Пономаренко, Микола Кравченко та київський режисер Вахтанг Чхеїдзе. У своїй презентації Микола Кравченко зазначив, що кращою оцінкою його понад двадцятилітньої роботи стала любов глядачів та вистави, які вигравали всеукраїнські конкурси. Він наголосив на тому, що для нього було важливо створити згуртований колектив і він цього досяг.

Микола Кравченко

Натомість інші кандидати багато розповідали про те, яким вони бачать майбутнє театру. Майже всі акцентували увагу на створенні малої сцени, ремонту будівлі та на способах пошуку додаткового фінансування.

Артем Свистун, до слова, найбільший конкурент Миколи Кравченка, розробив цілу концепцію розвитку до 2021 року. Він планує створити на базі театру цілий міжнародний театральний арт-центр. Окрім цього - створити музей театру, модернізувати технічне устаткування та сцену, створити експерементальну сцену. А найголовніший пункт його програми — постановки на підмостках відомих закордонних режисерів, за допомогою різноманітних міжнародних програм та грантів.

Артем Свистун

Ірина Пономаренко, звернула увагу на використання географічного розташування театру в центрі міста. На її думку він має стати дійсно місцевим храмом культури. Та запропонувала долучити до театрального життя Соборну площу та Соборну вулицю.

Ірина Пономаренко

Вахтанг Чхеїдзе пропонував співпрацю з різними театрами України та навіть Грузії. У своїй програмі він приділив більше уваги гастрольному життю, пропонуючи його наситити, а також запропонував розщепити рівні вистав на комерційні, комерційні з підвищеним рівнем та бюджетні.

Вахтанг Чхеїдзе

Врешті після виступів основних претендентів відбулось таємне голосування. За результатами якого, новим директором Миколаївського художнього академічного російського драматичного театру став Артем Свистун. За нього віддали свої голоси 6 членів конкурсної комісії. За Миколу Кравченка проголосувало лише 3.

Артем Свистун