Приховані смисли від львівських художників. В Галереї на Спаській 45 відкрилась виставка Романа Хруща та Зірки Савки

Приховані смисли від львівських художників. В Галереї на Спаській 45 відкрилась виставка Романа Хруща та Зірки Савки

Це світ, який не можливо осягнути розумом. Лише відчуттями. Світ прихованих думок, потаємних вірувань, замаскованих емоцій та скритих переживань. "Приховане" - так називається нова виставка в "Галереї на Спаській 45". Зазирнути у світ таємничого запрошують двоє львівських художників: Зірка Савка та Роман Хрущ.

Роман Хрущ та Зірка Савка

Незважаючи на те, що автори дуже різні, їх поєднало якраз таки відшукування потаємних людських емоцій. Вони по різному проливають світло на той невидимий світ, що існує поза нами. І звертаються до різних аспектів "прихованого".

роботи "Молитва" та "Руками до неба"

Зірка Савка тяжіє до фігуративу. Як зізнається сама художниця, її приваблює психологію людей, їх почуття. Саме ті моменти життя, які є дуже особистісними, моменти одкровення, спілкування з Богом чи пошуку Бога, стають об'єктом творів художниці. А іноді, здавалось би одень й той самий сюжет означає зовсім різні почуття. Як от в цих двох роботах: "Молитва" та "Руками до неба". Вони різні, - розповідає художниця. Навіть зовсім маленькі деталі змінюють емоції, змінюють смисли.

Роботи Зоряни, мистецтвознавець Галереї на Спаській 45 Олександра Філоненко охарактеризувала як своєрідний неосакральний живопис, який тяжіє більше до іконопису. Адже вони побудовані за канонами так званого ієратичного живопису. Характеризуються симетрією, розвитком по вертикалі, а також певною урочистістю.

Роботи Романа Хруща кардинально відрізняються від творів Зоряни. Це більш абстрактний живопис. На його полотнах царює хаос. Але це лише на перший погляд. Адже уважний глядач зможе побачити певні образи, які ніби виринають з химерного, безкінечного світу. Які ніби творяться, як світ свого часу в уяві чи не самого Господа Бога? Власне на цей прихований образ Роман вказує назвами своїх картин. А сам розповідає, що інколи ці образи з'являються у нього зовсім випадково. Ніби це дійсно якесь натхнення, яке виникає нізвідки і його рукою створює цей дивний світ. "Приховане" біля тебе, біля кожного з нас, але не явне, - розповідає художник.

Миколаїв став першим куди завітала виставка львів'ян. Далі в них тур іншими українськими містами, яким вони теж мають відкрити завісу таємничого та прихованого.