Миколаївский експерт нагадав про підготовку автівок до зими

Миколаївский експерт нагадав про підготовку автівок до зими

Зима — це завжди випробування для автомобілів, навіть пристосованих до непростих кліматичних умов. Підготовка автівки до зимового періоду складається з комплексу процедур, який слід починати заздалегідь.

Досвідом підготовки автомобіля до зими з Суспільне:Миколаїв поділився президент автомобільного клубу "Миколаїв" В'ячеслав Мігачов.

1. Підготовка двигуна до холодів.

Розпочати підготовку автомобіля до зимового періоду рекомендується з двигуна. Перед настанням холодів потрібно змінити масло в двигуні, якщо пробіг після чергового технічного обслуговування досяг восьми тисяч кілометрів.

Обов’язково потрібно перевірити, чи не потребує заміни антифриз в системі охолодження двигуна. Особливо, якщо він помутнів, змінив колір або в ньому з'явилися пластівці. Стан охолоджуючої рідини можна перевірити самостійно за допомогою спеціальних тест-смужок. Зазвичай традиційні антифризи рекомендують міняти кожні два роки.

Слід перевірити і повітряний фільтр, особливо, якщо автомобіль їздив по курних дорогах, — взимку до дорожнього бруду додаються частки антиголольодних реагентів.

2. Не тягніть з гумою.

Для умов Миколаївської області підійдуть шини з особливим маркуванням: сніжинка всередині гірської вершини з трьома піками, або буквене поєднання: "м + s", "m & s" або "m s". Шиповані шини краще підходять для тих, хто їздить за місто, адже вони забезпечують добре зчеплення на льоду. Нешиповані шини кращі для мокрого асфальту і, крім того, вони тихіші. Вузькі колеса краще підходять для снігу, але не такі добрі на твердих поверхнях.

Заднє скло автомобіля на шипах тепер в обов'язковому порядку повинен прикрашати трикутний знак з буквою "Ш".

"З власного досвіду вивів фомулу — 4х4х4, що означає вік гуми не більше чотирьох років, чотири однакові шини на всіх вісях та глибина протектора не менше чотирьох міліметрів. Якщо якесь із правил порушено, зимовий комплект краще змінити", ‒ розповів В'ячеслав Мігачов.

Ще одна порада: підвищить тиск в шинах. При мінусових температурах тиск у шинах знижується. Так, якщо при температурі у 20 градусів тепла тиск в шинах на рівні двох бар, то вже при мінусовій температурі це значення опуститься як мінімум до 1,8 бар. Іншими словами, перекачати шину взимку на 0,2-0,3 бар буде правильним рішенням.

"Всесезонних шин не існує. Шини з написом "All seasons" — це звичайні літні покришки, які призначені для країн, в яких цілий рік тепло: Іспанія, Італія, деякі Американські штати тощо. Для України вони не підходять ні для літа, ні для зими. Жодна модель демісезонних коліс не втримає зчеплення з дорогою, покритою снігом. Тому ви ризикуєте не тільки своїм життям, а й життям інших людей", ‒ розповів чоловік.

Потрібно мати два комплекти гуми — літній і зимовий. Зекономити не вдасться, тому що демісезонні покришки зношуються інтенсивніше.

Записуватися на шиномонтаж варто заздалегідь, аби уникнути сезонного "буму" на заміну шин. Після шиномонтажу обов'язково пройдіть розвал-сходження коліс на вашому авто. За рахунок правильно встановленого розвалу можна уникнути передчасного зносу гуми.

3. Захищайте кузов.

Реагенти, які використовують проти ожеледиці, мають підвищену корозійну активність. У суміші піску і солі зазвичай додають хлориди натрію, кальцію або магнію. Такі суміші роз'їдають метал і при наявності на кузові подряпин швидко проникають всередину металу.

Не бюджетний, але ефективний спосіб захистити кузов від реагентів, снігу і льоду — повний детейлінг з глибоким очищенням, підфарбовування відколів, поліруванням із подальшою обробкою спеціальними матеріалами.

"Зрозуміти, що ваш автомобіль потребує просунутих "спа-процедур" нескладно: якщо після звичайної мийки ви проведете рукою по боковинам кузова і відчуєте шорсткість, значить, кузов потребує глибокого очищення. А якщо посвітити на лакофарбове покриття ліхтариком, побачите подряпини і "павутиння", то автомобіль потребує полірування", ‒ сказав В'ячеслав.

Обробки "рідким склом" має вистачити на 4-6 місяців, "керамікою" за умови нанесення трьох і більше шарів — на рік.

4. Бережіть електрику.

Навантаження на акумулятор автомобіля взимку значно зростає, тому що на морозі ємність батареї падає, а масло в двигуні густішає. Крім того, додаткова енергія витрачається на обігрів скла, салону, сидінь і керма.  Якщо поїздки короткі, акумулятор не встигає заряджатися.

"Буває, що у першу ж морозну ніч акумуляторна батарея розряджається, і запустити автомобіль без професійної допомоги неможливо. Щоб уникнути такої ситуації, акумулятор слід підготувати до роботи при низьких температурах — перевірити в сервісному центрі рівень електроліту і зарядити батарею перед морозами", ‒ розповів експерт.

Перевірте проводку автомобіля на наявність пошкоджень, заломів і потертостей. Зробіть перевірку освітлювальних приладів тощо.

5. Тримайте лобове скло в чистоті.

Перед настанням холодів варто змінити щітки склоочисника. Деякі виробники випускають зимові варіанти "двірників" з каркасом, захищеним спеціальним чохлом від льоду і снігу. Можна використовувати і "всесезонні", головне, аби вони добре очищали скло: з часом гума щіток дубіє і тріскається, з'являються розводи, зростають витрати "незамерзайки".

Тести незамерзаючих рідин показали, що чотири з 12-ти зразків містять заборонений метанол, а реальна температура їхньої кристалізації вища, ніж заявлена. Це означає, що "незамерзайка" із заявленими - 30 градусів перестає працювати вже при мінус 15. Крім того, дешеві рідини можуть містити органічні розчинники, які здатні пошкодити насос омивача. На машинах зі струменевими омивачами фар плафони з полікарбонату можуть помутніти або навіть потріскатися.

Перед заміною рідини омивача, потрібно повністю вигнати воду із системи її подачі. Після того, як залита зимова рідина, обов'язково промийте декілька разів скло і фари, аби рідина заповнила усі патрубки.

Якщо ви не встигли вчасно залити зимову "незамерзайку" або переплутали її з літньою і розчин замерз, потрібно придбати концентрат і додати його в бачок омивача. За умов сильного морозу необхідно перемістити автомобіль у теплий гараж, щоб рідина розтанула.

"Головна порада — не економте на якісній зимовій "омивайці" і заливаєте її до настання морозів", ‒ сказав В'ячеслав Мігачов.

Прийміть превентивні заходи проти можливого запотівання скла. Для цього, перш за все, поміняйте салонний фільтр у системі вентиляції. Забруднений фільтр суттєво погіршує циркуляцію повітря і, як наслідок, провокує запотівання скла.

Скло зсередини можна обробити також спеціальним "антизапотівачем". Не забудьте підготувати скло перед нанесенням такої хімії. Лобове та бокові скла слід попередньо добре очистити від бруду.

Буде незайвим змастити силіконовим засобом також вакуумні тримачі для телефонів і навігаторів, у цьому випадку "присоска" буде триматися на склі впевненіше.

6. Запасайтеся зимовим комплектом.

"Рекомендую водіям возити в машині спеціальний "зимовий комплект": щітку для снігу, скребок для льоду, лопату, вологі серветки для скла", ‒ сказав В'ячеслав Мигачев.

Також, з його слів, варто обзавестися розморожувачем замків, силіконовою змазкою для ущільнювачів та комплектом дротів для запуску двигуна. Замініть текстильні килимки на гумові з бортиками. Вирушаючи в далеку дорогу, буде не зайвим покласти в багажник ланцюги проти ковзання, каністру, а також теплий одяг і взуття.

"Власникам дизельних машин у період, коли заправочні станції переходять з літнього палива на зимовий, а на вулиці заморозки, рекомендую возити з собою антигелі, що знижують температуру замерзання солярки. Їх слід додавати в бак при кожній заправці, однак антигель нездатний "розморозити" вже застигле паливо і перетворити літню солярку в повноцінну зимову", ‒ розповів В'ячеслав Мігачов.

Слід пам'ятати, що антигелі погіршують займистість палива і його змащувальні здатності.

7. Постійно стежте за паливом.

У зимовий час краще постійно поповнювати паливний бак, щоб він був якомога частіше наповнений. Це дозволить уникнути замерзання конденсату, який може потрапити в паливну систему.

8. Перевірка гальмівної системи.

"Рекомендую провести перевірку гальмівної системи, а також систем ABS, ESP, ASD, ASC тощо", ‒ каже В'ячеслав Мігачов.

Якщо рівень гальмівної рідини швидко знижується, або ви помітили інші тривожні сигнали, наприклад, смикання авто при різкому гальмуванні, то потрібно замінити колодки. Якщо ж колодки час міняти, зверніть увагу і на циліндри ‒ якщо на поверхні є гальмівна рідина, це сигнал, що потрібно замінити і їх.

9. Якщо у вашого автомобіля пробіг більше 100 000 км.

Перед зимою має сенс перевірити також працездатність генератора і стартера — це краще зробити на сервісній станції.

"Якщо ви давно не міняли свічки запалювання і високовольтні дроти, то рекомендую зробити як мінімум за місяць до настання холодів — так шанси на те, що ваша машина заведеться при сильному і несподіваному "мінусі", підвищаться. У будь-якому випадку на зиму краще поставити новий комплект свічок і проводів, старі за необхідності можна продовжити використовувати влітку", ‒ сказав В’ячеслав.

Також варто обробити аерозолем WD40 деталі електроустаткування (дроти, котушки запалювання тощо) для захисту від проникнення вологи.

10. Не мийте машину в сильний мороз.

Автовласник легко може зробити частину підготовки самостійно, не вдаючись до допомоги автосервісу. Наприклад, упевнитися, що пічка гріє, а вентилятор працює. Обробити замки дверей полімерною силіконовою змазкою, яка добре працює і при низькій температурі.

"Також рекомендую прочистити водостоки, щоб вода не застоювалася. Нескладно дотримуватися і правила миття автомобіля в зимовий час. Краще частіше відвідувати великі двокомпонентні автомийки — вони здатні видалити глибокі хімічні забруднення. Після буде не зайвим продути стисненим повітрям всі щілини замків і ручок дверей, а також лючка бензобака", ‒ розповів В'ячеслав Мігачов.

Якщо довелося помити машину при температурі нижче 10 градусів, то варто залишити двері відкритими на п'ять хвилин, щоб вода, яка залишилася на прокладці дверей, замерзла. Особливу увагу потрібно приділити хромованим деталям, які страждають від реагентів. Для захисту хромованих деталій існують різні консерванти, але вони, як правило, тримаються до наступного миття.

11. Звертайтеся до професіоналів.

Підготовка автомобіля до зими — це комплекс заходів, спрямованих на забезпечення безпеки руху і справної роботи основних систем автомобіля. Певні операції, пов'язані з підготовкою автомобіля до зими, ви можете зробити самостійно (заміна килимків, щіток, обробка кузова та інше). Але такі складні роботи як шиномонтаж, розвал-сходження, діагностика гальмівної системи, ходової, двигуна та освітлювальних приладів варто робити на спеціалізованих станціях відповідно до регламенту вашого авто.