У Миколаєві починає працювати у тестовому режимі «Центр для соціалізації людей з інвалідністю 18+»

У Миколаєві починає працювати у тестовому режимі «Центр для соціалізації людей з інвалідністю 18+»

У четвер, 2 грудня, за ініціативою Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міськради відбулось засідання круглого столу щодо відкриття у Миколаєві Центру для соціалізації та реабілітації людей з інвалідністю 18+. Цей заклад розташований в Інгульскому районі у будинку №50а по вулиці 12-та Повздовжна.

До початку заходу директорка центру Ольга Малярчук показала, як буде налагоджена робота. Приміщення складається з декількох окремних кімнат і спортзали. У центрі працюватиме також кабінет психолога та уроків праці. Нещодавно тут зробили ремонт та адаптували все необхідне для різних груп людей з інвалідністю.

Роботу круглого столу розпочав заступник міського голови з гуманітарних питань Анатолій Петров, якій доповів, що сьогодні міська влада комплексно працює над створенням програми доступності, мета якої адаптувати інфраструктуру міста під потреби людей з інвалідністю. Також заступник мера розказав про інші соціальні ініціативи, які наразі міська влада імплементує для покращення доступності і надання більш якісних послуг.

«Сьогодні варто говорити і про освітні послуги. Ще роки чотири назад люди з інвалідністю не могли отримувати освітні послуги з тих чи інших причин у закладах освіти. Вони перебували у інтернатах. Зараз іде реорганізація інтернатних закладів – сьогодні наші школи мають залучити людей з інвалідністю, щоб вони отримали якісну освіту і соціалізацію», – сказав Анатолій Петров.

За словами заступника міського голови, одним із проектів соціалізації та адаптації молоді з інвалідністю є створення саме такого Центру.

Сергій Василенко та Анатолій Петров

У свою чергу директор Департаменту праці та соціального населення Сергій Василенко нагадав, що цей проект було започатковано ще у 2017 році, коли депутати міськради затвердили положення. Але далі документів до цього року проект не просувався.

«Сьогодні ми повернулись до цього питання. Ми не змінювали ні назви, ні положення, але працюємо над цим. Це буде центр комплексної реабілітації, що дозволить розширити межі послуг. Найближчим часом Центр буде забезпечений усім необхідним обладнанням. У перспективі ми плануємо розгалузити по районам міста філіали цього Центру», – розповів директор Департаменту соцзахисту.

Директорка центру Ольга Малярчук для учасників круглого столу влаштувала презентацію і пояснила основні напрямки діяльності закладу. Зокрема мова йде про психолого-педагогічну реабілітацію, методичне спостереження та фізичну реабілітацію, соціальну та побутову реабілітацію.

«Завдання центру, надання психологічних, соціально-педагогічних послуг молоді з функціональними обмеженнями та членам їх сімей. Центр поки що починає працювати в тестовому режимі – ми починаємо надавати консультативні та інформативні послуги, поки триває устаткування наших кабінетів», – розповіла Ольга Малярчук.

Ольга Малярчук презентує діяльність Центру

Депутатка міської ради Вікторія Переверьзєва, яка очолювала тимчасову депутатську комісію щодо налагодження роботи центру, побажала колективу успіху і наголосила, що депутати надалі будуть надавати усю необхідну від них допомогу.

«Нарешті центр запрацював і вдалось зробити те, що не вдавалось зробити з 2017 року. Наразі залишилось єдине питання – це внесення змін у положення. А далі центр почне працювати, будемо тестувати, разом змінювати. Успіху вам у подальшій праці», – побажала депутатка.

Вікторія Переверьзєва та Юрій Степанець

А ось депутат Юрій Степанець одразу надав декілька порад. По-перше, він рекомендував змінити поняття «функціональні обмеження» на «молодь з інвалідністю», бо воно є більш доречним. А також побажав, щоб у центрі надавали інформаційні послуги для людей, які отримали інвалідність через травму і не мають жодної гадки, що з цим роботи за порогом лікарні.

«Я розумію, що лікувати людей Центр не зможе, але допомогти адаптуватися до певних умов – це дуже важливо. Тому вам було б доречно зв’язатися з групою активної реабілітації – вони надають консультаційні послуги людям, які отримували травми спинного або головного мозку. Коли людина отримує травму – вона стає заручником ситуації. В лікарні роблять операцію і кажуть «до побачення». І коли людина опиняється в такій ситуації – вона не знає, що робити далі. Було б добре в цьому центрі надавати такі послуги», – побажав депутат Степанець.

Усі надані поради були прийняті, а директор Департаменту соцзахисту Сергій Василенко повідомив, що на офіційному сайті департамент створять сторінку, де можна буде надати додатково усі пропозиції.

Наразі центр працює у тестовому режимі та надає інформаційні послуги. Укомплектовується колектив та відбувається устаткування кабінетів. Про повноцінну роботу центру та інші заходи, що будуть у ньому відбуватися, попередньо повідомить Департамент праці та соціального захисту населення.