«Водії усвідомлюють важливість роботи»: як під час війни у Миколаєві працює «електротранс»

«Водії усвідомлюють важливість роботи»: як під час війни у Миколаєві працює «електротранс»

Життя міста складно уявити без мережі громадського транспорту. З початком війни росії з Україною окупант наніс суттєвого удару по транспортній мережі міста. Але незважаючи на це, міський електротранспорт поступово відновлює свою роботу.

Кореспондент СВІДОК.info поспілкувався з керівником КП ММР «Миколаївелектротранс» Юрієм Сметаною та дізнався як наразі працює підприємство.

Юрій Сметана

К: Яка наразі є ситуація з курсуванням міського автотранспорту?

Ю.С: З першого дня вторгнення російських окупаційних військ, колектив КП «Миколаївелектротранс» забезпечує стабільний вихід електротранспорту в Миколаєві. Наразі щоденний випуск транспорту на маршрути міста складає близько 50 одиниць. Більш того, вдалося налагодити роботу по всім трамвайних маршрутах, якими здійснюється перевезення пасажирів.

К: Як війна вплинула на роботу водіїв? Можливо змінився графік роботи та підвищилась ступінь ризику?

Ю.С: Буквально з перших годин початку війни більшість водіїв вийшли на роботу, попри нерозуміння ситуації, яка розгортатиметься надалі. У той же день, 24 лютого, за ініціативи міського голови Олександра Сєнкевича було скасовано оплату за проїзд і пасажири користувались електротранспортом безкоштовно до 3 квітня включно. Але потрібно розуміти, що ресурси комунального підприємства обмежені, витрати на енергоносії та комплектуючі деталі на обслуговування транспорту зростають. Частину коштів регулярно доводиться витрачати на усунення наслідків обстрілів Миколаєва з боку окупаційних військ росії, оскільки виходить з ладу як контактна мережа, так і руйнуються рейки по місту.

Водії працюють в умовах підвищеного ризику, оскільки впродовж дня переміщуються фактично через все місто, а обстріли стають не тільки дедалі частішими, а й мають хаотичний характер, коли немає ніякого розуміння, куди може прилетіти наступного разу. Проте, більшість водіїв усвідомлюють важливість своєї роботи та продовжують працювати.

Змінився й графік роботи на лініях – якщо раніше перша одиниця транспорту виїздила з території депо о 5 ранку і поверталась близько 23 години, то сьогодні ми обмежені комендантською годиною. Тому електротранспорт на лініях фактично з 7 ранку до 18 години, оскільки водіям теж потрібно встигнути повернутися додому.

К: Вона ж сума збитків, які окупант завдав мережам підприємства?

Ю.С: Для прикладу, ліквідація наслідків після обстрілів на проспекті Центральному (в районі 6-ї Слобідської) коштувала близько 1,5 мільйони гривень, адже довелося встановлювати нові опори контактної мережі, відновлювати контактну мережу фактично з нуля на зазначеному відрізку.

Внаслідок обстрілів Миколаєва, 4 квітня постраждав тролейбус – уламком від снаряда було пошкоджено скло в салоні. На щастя, в той момент нікого з пасажирів у транспорті не було, водій теж не постраждав, проте той день працівникам комунального підприємства запам’ятається надовго.

К: З понеділка в місті відновили платний проїзд? Яка сума збитків підприємства за час коли проїзд був безкоштовний?

Ю.С: У мирний час комунальне підприємство отримувало близько 3,3 мільйона прибутку в місяць від реалізації квитків за проїзд. Це тільки найпростіша цифра, яку можна вказати для підрахунку. Фактично, військовий напад росії на Україну – це щоденні втрати фінансові, інфраструктурні, і найстрашніше – людські. Один з працівників нашого комунального підприємства з перших днів війни пішов захищати нашу країну та трагічно загинув – і це та втрата, яку ніхто ніколи не поверне.

К: Чи зменшилась кількість конфліктних випадків під час воєнного стану у міському транспорті?

Ю.С: З часу початку війни дійсно стало менше конфліктних ситуацій, але зараз є розуміння в необхідності підтримки один одного. Пасажири розуміють, що водії фактично ризикуючи своїм життям щоденно виходять на роботу. Навіть після повернення плати за проїзд, більшість пасажирів з розумінням поставилась до необхідності цього рішення.

Ми отримали багато позитивних відгуків, коментарів підтримки та подяк за нашу роботу в такий складний час і у свою чергу дякуємо всім пасажирам, які з розумінням ставляться до того, що частина нюансів нашої роботи багато в чому зараз залежить від військової ситуації в місті та в Україні загалом.

К: Дякую за відповіді!

 

Фото КП ММР «Миколаївелектротранс»