«Немає доріг - немає лікарень». Які перепони стоять на шляху втілення медичної реформи на Миколаївщині?

«Немає доріг - немає лікарень». Які перепони стоять на шляху втілення медичної реформи на Миколаївщині?

В рамках медичної реформи в Миколаївській області планують зробити 4-ри госпітальні округи. Обговорення цього питання проходила в рамках розширенного президіуму Миколаївської обласної ради за участі Народного депутата України, експерта з питань місцевого самоврядування та адміністративної реформи Юрія Ганущака. Він власне коротко розповів суть реформування, яка зараз активно впроваджується в Україні,а  в деяких регіонах вже навіть зроблені перші кроки по її здійсненню.

Юрій Ганущак

Внаслідок реформи скоротиться кількість лікарень в області, але в перспективі має покращитись якість. Основні заходи полягатимуть в чіткому розмежуванні злікарняних заходів першої та вторинної медичної допомоги, навантаженню лікарів за їх спеціалізацією, адже як передбачає реформа, лікарі мають бути максимально завантажені роботою, адже це впливає на їх досвід та спрофесіоналізм. Так, для прикладу Юрій Ганущак розповів, що лікарі-хірурги в Європі виконують понад 55 хірургічних втручань в рік. Коли, наприклад, українські хірурги в селах чи районах, займаються лікуванням зовсім не притаманним їх кваліфікації. Словом кожен населений пункт в Миколаївській області відноситься до свого госпітального округу, який охоплює 60-кілометрову зону.

Депутати Миколаївської обласної ради власне висловились за проведення реформи загалом. Вірніше за необхідності її проведення. Але саме в реаліях Миколаївського регіону можуть виникнути певні складнощі. Одне з важливих завдань нової реформи - пришвидшити перевезення хворого до медичної установи. І якраз цей аспект майже неможливий в миколаївських реаліях. Адже стан доргі в області катастрофічний, якщо не сказати про їх повну відсутність. За таких умов доставити пацієнта в центральну лікарню гопсітального округу швидко - це вкрай важко. А іноді це питання життя та смерті, - зауважили миколаївські депутати. Тому вони висловились с консолідованою думкою, що проведення медичної реформи на Миколаївщині - питання не на часі.

Далі в сторону депутата посипали питання та критика з усіх сторін. Основні тривоги викликали питання, що в районних лікарнях немає необхідного та сучасного обладнання, відчувається кадровий голод, адже молоді фахівці не хочуть залишатись працювати в районних лікарнях навіть за умови наявності житла. Стала відома проблема курортних зон. Адже під час літнього сезону лікарні районних лікарень, що знаходяться близько курортів переповнені, зауваження виникли і щодо розподілу госпітальних округів. Наприклад очільники Новоодеського та Очаківського районів непогодились з тим, що їх райони причислили до Миколаївського госпітального округу. Каменем розбрату став міст, який зв'язує обласні центри і Миколаїв. Через аварії на мості чи під час його розводки, можуть виникнути з транспортуванням хворих.

Юрій Ганущак відповідав як міг. Він зауважив, що всі зауваження слушні, але загальмувати початок реформи не можна. Тому всі питання, які виникають варто урегульовувати вже під час початку роботи над реформуванням. А щодо створення госпітальних округів, то у місцевих депутатів ще є час щоб все детально обговорити та внести необхідні корективи.