«Він має нас за дурнів!» – соцмережі про креативну відповідь миколаївського губернатора

«Як парость виноградної лози плекайте мову», – цитує Максима Рильського новообраний голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко на своїх сторінках у соціальних мережах. Раптова любов до чистоти мовлення виникла не випадково – напередодні журналісти програми «Схеми» оприлюднили його презентацію для конкурсу на посаду голови ОДА. У ній – десятки граматичних помилок та русизмів. Частина коментаторів у соціальних мережах хвалять Савченка за «самоіронію» та «вміння визнавати помилки», але і журналісти, і інші користувачі наголошують: конкурс, схоже, відбувся нечесно, а піар-технологи Олексія Савченка намагаються у такий спосіб відвернути увагу від суті проблеми.

Джерело: Радіо Свобода

Численні мовні помилки у презентації Олексія Савченка – не єдине, що викликало подив. Він також склав тест із 40 запитань за дуже короткий час – всього шість хвилин, тобто щонайменше у 5 разів швидше від найближчого конкурента. Це наштовхує на думку, що конкурс відбувся не зовсім чесно, йдеться у репортажі.

Утім, саме інцидент із помилками у презентації привернув найбільше уваги. «Навіть Азіров писав краще», –​ жартували дописувачі у соціальних мережах, а новину про це поширили популярні ЗМІ, зокрема, «Українська правда»ТСНОбозреватель та інші.

Наступного дня на сторінці Олексія Савченка з’явилося відео, на якому він у светрі з написом «У мене є сила вчитись на власних помилках» читає вірш Максима Рильського:

Під цим дописом – чимало схвальних коментарів.

«Людина не просто виправила помилки, а знайшла в собі сили посміятися, креативно подати виправлення, надати можливість побачити нам веселого та розумного очільника ОДА. Респект!», –​ пише Світлана Федорова .

«За що напали з критикою на О. Савченка? Він написав, здав тести, став переможцем. Треба буде дивитися, як він буде працювати головою ОДА», –коментує Станіслав Мальцев.

Політичний експерт Євген Магда назвав хід Олексія Савченка кейсом «адекватного реагування на критику». А радник президента Юрій Бірюков похвалив колишнього депутата від «Блоку Петра Порошенка» за те, що той «вчиться на своїх помилках».

Переглянути зображення у Твіттері

Дехто помітив у вірші та футболці Савченка лише роботу піарників...

... і помилки у «роботі над помилками».

 

Переглянути зображення у Твіттері

 

Смішним відео намагаються відвернути увагу від нечесного конкурсу?

Самоіронією Савченко намагається не просто закрити тему, а й – що ще важливіше – відвести увагу від ключової тези сюжету: конкурс, у якому він переміг, очевидно, пройшов не чесно, наголошують журналісти «Схем».

«Це звуження проблеми до того, що Савченко отримав посаду, попри величезну кількість помилок у своїй конкурсній роботі», – погоджується громадський діяч Руслан Рохов.

«Вони мають нас за дурнів! Претензії не в тому, що презентація з помилками, а в тому, що Савченко пройшов конкурс із явними підтасовками результатів», – обурюються у Фейсбуці.

«Нехай на власних помилках не на посаді голови ОДА вчиться. І не коштом наших податків!» – прокоментував відео Олексія Савченка голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

«Мабуть, головним, що потрібно було зробити народному депутату від «Блоку Петра Порошенка» Олексію Савченку – взагалі з'явитися на конкурсну комісію. А там хоч «ручкою», хоч «ніжкою» – щось нашкрябати, ще й за рекордний час! Все вирішено заздалегідь», – написала користувачка Ольга Шульженко.

Повний спецрепортаж журналіста «Схем» Сергія Андрушка, у якому йдеться про те, як обирають чиновників категорії «А»: