Rebel.volunteers: як у Миколаєві діє громадське об’єднання волонтерів

Rebel.volunteers: як у Миколаєві діє громадське об’єднання волонтерів

У Миколаєві функціонує громадське об’єднання волонтерів "Rebel.volunteers". Основні напрямки допомоги об’єднання: військові з передової, лікарні, також окрема група волонтерів, допомагає цивільним з віддалених районів міста, розвозячи ліки та продуктові набори.

Про діяльність волонтерського об’єднання кореспондентці Суспільного Світлані Вовк розповіли його представники.

Почали свою волонтерську роботу з першого дня війни, розповідає волонтерка громадського об’єднання "Rebel.volunteers" Тетяна Колесниченко. Через декілька днів після початку повномасштабної війни, за словами Тетяни, волонтери почали отримувати запити від військових та від лікарні швидкої медичної допомоги, коли почали привозити перших поранених.

"Тоді були потрібні матраци, спідня білизна, побутові речі й наступні два тижні буди спрямовані на закриття потреб в лікарні швидкої медичної допомоги. В ті моменти ще не було розрізнення волонтерських організацій за напрямками. У кожного з нас був свій профіль в соцмережах і аудиторія, до якої ми звертались. Публікували сторіз і дописи. Писали: якщо у вас є речі зі списку, то приносьте їх, будь ласка. Лікарня швидкої медичної допомоги давала нам списки", — розповіла Тетяна.

Групи, які об’єдналися в "Rebel.volunteers", за словами Тетяни Колесниченко, — це сімейні пари, окремі люди та тренери й спортсмени фітнес-клубу "Septem crossfit".

"До війни в "Septem crossfit" багато тренувалось військових, які сьогодні на передовій. Ми могли проїжджати блокпост і там зустріти військових з нашого клубу, таким чином ми налагоджували особисті контакти та комунікацію і знали краще про потреби військових", — каже волонтерка.

Волонтер громадського об’єднання Любомир Борода розповів, що більшість волонтерів зорганізувались у різні центри із закликом: "Приходьте швидше! Потрібно щось робити!" і вийшло багато людей, на думку волонтера, але з неорганізованими діями. Стала з'являтись бюрократія, аби допомогти комусь конкретно, необхідно було пройти купу процедур, тому працювали незалежними автономними групами.

"Є запит, то ми швидко зібрали гроші, купили, опрацювали, звітували лише перед тими, хто нам дає донати, тобто перед тими, хто нам допомагає. Тож невеличкими групками між собою ми взаємодіяли в чаті соцмереж. Вийшла жартівлива назва "rebel", що означає повстанці-волонтери, які незалежні ні від кого. Врешті-решт з часом зрозуміли необхідність створення штабу і складу, аби все було централізовано і пришвидшувало робочий процес, і обрали тоді назву для об’єднання "Rebel.volunteers", — розповів Любомир Борода.

За два місяці, не сидячи в центрі, волонтер Любомир розповів, що вони допомагали посилено, визначились з напрямком діяльності та зрозуміли, що їм необхідне приміщення для акумульованої централізованої роботи з перевіреними людьми, оскільки вони не набирали більше народу, а навпаки — частина відсіялася.

Основна частина волонтерів — десять людей і ще 20 теж вважаються членами команди, але вони допомагають з інших країн та регіонів України. Допомагають з логістикою і не тільки.

"Запити залежать від того, з ким ти працюєш. Коли ти працюєш з хлопцями з передової, то там просять скоби для бліндажів, аварійне харчування, тобто їжа, яка б не промокала і могла нормально зберігатися, замість бронежилетів просять більше розвантаження під магазини, щоб там легше було бігати й не думати про те, що може не вистачати боєприпасів", — зазначив волонтер.

За словами Любомира, вони відрізняються від інших центрів тим, що в них є мета запускати виробництво в Миколаєві, оскільки економіка має працювати, а люди — отримувати зарплатню і по можливості лишатися в місті.

"Зараз ми вже співпрацюємо з трьома фабриками в Миколаєві. На одну з фабрик вийшло п’ять швачок, які відшивають для фронту й отримують зарплатню. Відчуваю вже відповідальність за те, що надаємо роботу. У нас йдуть зараз перемовини з волонтерами штабу, швачками та військовими, аби їм подобався той одяг, який ми розробляємо, а це і форми, аптечки, підсумки. Помітили, що на ринку є підсумки для скидання від 600 до 800 гривень, а ми можемо відшивати за 250 гривень на місці. До кожної суми, яку люди донатять, ставимося повагою, бо це може бути й 50 гривень, але від щирого серця, тому й намагаємося їх витрачати за потребами та бюджетно", — сказав Любомир Борода.

За час повномасштабного вторгнення військ РФ волонтери опрацювали запити потреб на понад чотири мільйони гривень.