У Франції представили виставку українських ляльок, вивезену з-під обстрілів у Миколаєві

У Франції представили виставку українських ляльок, вивезену з-під обстрілів у Миколаєві

Колекцію народних ляльок, яку евакуювали з-під обстрілів у Миколаєві, – "Ляльки в костюмах країн Європи" – презентували у французькому Страсбургу. Її створили майстрині з різних куточків України, розповіла Суспільному лялькарка з Дніпра Інна Івінська, чия робота також представлена в колекції.

За її словами, колекцію ляльок для виставки "Ляльки в костюмах країн Європи" мисткині виготовили ще два роки тому, 2020-го. Відтоді вона "мандрувала" містами України, зокрема побувавши в Черкасах, Києві, Чернівцях, Ужгороді.

Черговим містом, де її мали презентувати, був Миколаїв. Звідти витвори лялькарок довелося евакуювати за кордон під обстрілами.

"Ці ляльки врятував чоловік майстрині Валентини Васильєвої. Він спеціально поїхав за 300 кілометрів до Миколаєва і під обстрілами зміг забрати й вивезти коробки з ляльками. Спершу вони опинилися у Німеччині, а потім виникла ідея зробити виставку у Франції", — розповіла Інна Івінська.

Загалом колекція "Ляльки в костюмах країн Європи" налічує понад 60 творів, вона й далі поповнюється. Майстриня з Дніпра Інна Івінська розказує, що створила ляльку в народному вбранні Хорватії.

"Спершу я побачила цей стрій на світлині з музею. Він мене вразив, зокрема своїм незвичним головним убором. Голова жінки, її убір — це ж зв'язок із космосом! І мені захотілося відтворити саме його", — сказала вона.

У Франції представили виставку українських ляльок, вивезену з-під обстрілівЖіночий стрій з Хорватії (музейний експонат і лялька, створена Інною Івінською).

На початку травня частину колекції – 10 ляльок – усі охочі могли оглянути у вітрині культової книгарні Клєбер у Страсбургу. З 6 по 8 травня решту колекції — 55 ляльок, вісім з яких в українських строях, а 47 в строях інших країн Європи, — експонували в залі Grande Salle de l'Aubette.

Організаторкам виставки за кордоном стали представниці української діаспори Тетяна Золочевська з Німеччини та Ніна Хаґен з Норвегії, а також Страсбурзька асоціація PromoUkraïna разом з кураторкою виставки — майстринею з виготовлення традиційної ляльки-мотанки Іванкою Піняк.