«Дуже складна ситуація»: села Первомайської ОТГ потрепають від обстрілів ворога

«Дуже складна ситуація»: села Первомайської ОТГ потрепають від обстрілів ворога

11 населених пунктів Первомайської територіальної громади, що розташовані на Херсонському напрямку, перебувають під постійними обстрілами. У громаді руйнувань зазнали всі навчальні заклади, заклади культури, більшість житлових будинків. Журналістів на територію не пропускають військові. Тричі на тиждень волонтери привозять продукти для людей, які залишаються в селах.

Про це повідомляє Суспільне.

В 11 населених пунктах Первомайської територіальної громади проживало близько 10 тисяч людей, станом на 24 травня там залишається не більше 1500 жителів. Максим Коровай разом з іншими жителями громади, які виїхали до Миколаєва, організовують гуманітарну допомогу для тих, хто лишився у дев'яти селах громади. Ще два населені пункти сьогодні окуповані росіянами.

"Ми привозимо гуманітарний вантаж: це крупи, це вода, засоби гігієни, медикаменти. Дуже складна ситуація, оскільки щодня наші села всі обстрілюються, палають будинки. На жаль, не обходиться без жертв серед мирного населення, на сьогодні майже 30 людей серед мирного населення по всій громаді загинули від ворожих обстрілів", — розповідає Максим Коровай.

Двічі на тиждень волонтери безкоштовно для жителів громади отримують хліб. З продуктами також допомагають волонтери, адже магазини не працюють. Настрої у людей різні, але жити під обстрілами навчились, говорить Максим Коровай, який регулярно їздить селами громади.

"В середині березня настрій був дуже такий плачевний, тому що з 14 березня наша громада була під авіаударами і фактично кожне село відчуло на собі, що таке авіаудар", — каже волонтер.

Від обстрілів російської артилерії, ракет та авіаударів руйнувань зазнали всі 13 навчальних закладів, розташованих на території — як школи, так і дитячі садки.

"Це не мається на увазі вибиті вікна просто від хвилі, а прямі попадання. Тобто внаслідок бойових дій така руйнація. Якщо ми говоримо взагалі про заклади, нині не один заклад не підлягає навіть просто ремонту поточному, щоб розпочати, відновити освітній процес очно", — говорить начальниця відділу освіти Первомайської селищної ради Ірина Лукашевич.

У навчальних закладах деяких населених пунктів російські окупанти викрали техніку.

"Повністю техніка вивезена, абсолютно. Що стосується ноутбуків, комп’ютерної техніки, то її просто немає, бо в цих школах були окупанти і вони її просто вивезли. Крім пошкоджень у нас ще є матеріальні збитки такого плану", — каже Ірина Лукашевич.

У школах громади до початку війни навчалось близько тисячі дітей, дитячі садки відвідувало понад 200. Більшість вчителів, вихователів, технічного персоналу закладів — евакуйовані. 70 відсотків школярів громади продовжують навчання дистанційно.