Жителі с. Шевченково, що потрепає від обстрілів, створили батальйон рятувальників

Жителі с. Шевченково, що потрепає від обстрілів, створили батальйон рятувальників

Село Шевченкове, що на межі Миколаївської та Херсонської областей, знаходиться під постійними обстрілами російських військ. Чоловіки, які залишились у селі, організували добровольчий батальйон. Вони гасять пожежі, ремонтують водопроводи, підключають світло та розвозять гуманітарну допомогу.

Про це повідомляє Суспільне.

Селище обстрілюють з артилерії, яку війська Російської Федерації розміщують в Херсонській області. У Шевченковому внаслідок обстрілів виникають пожежі: горять будинки, поля та склади.

"Ми підтримуємо наше село хоть трішки. Коли прильоти сильні, то буває по дві-три пожежі в день. Виїжджаємо в села Шевченкове, Луч, Котляреве. Два дні — тихо, два дні — бомблять", — розповів житель села Шевченкове Віталій Варяниця.

Чоловік розповідає, що організували з друзями добровольчий батальйон, аби допомагати тим, хто залишився, та рятували села.

"Нас тут добровольців — п'ятеро людей. Пожежну машину взяли в селищі Луч. Вона там стояла під завалами. Ми трохи її відновили. Волонтери дали форму. Так і їздимо. Пальне теж дають волонтери. Коли сильні прильоти, коли бомблять, то волонтери телефонують та кажуть, що не можуть доїхати. Ми сідаємо на свої машини та забираємо з Миколаєва. Так само людей возимо на своїх машинах", — розповів Віталій Варяниця.

Доводиться ремонтувати водопроводи. Олександр згадує, як під час роботи почався обстріл.

"Прорвало водопровід у нас у селі. Ми з хлопцями поїхали ремонтувати. Викопали яму екскаватором та знайшли трубу, де прорвало. Я поліз туди ставити заглушку. Почало прилітати. По одному будинку прилітало, по другому. Дахи зламало. Я сидів весь час у ямі", — каже Олександр Романцевич.

Внаслідок обстрілів вщент згоріло приміщення, в якому зберігалась гуманітарна допомога. Олександр Мітін розповідає, що пожежа розпочалась вночі.

"О першій годині ночі зателефонував Віталій і сказав, що треба гасити. Ми як прибігли, то вже не було, що рятувати. Все вже повністю згоріло, тільки стояли і дивились, аби вогонь не розповсюджувався", — розповідає Олександр Мітін.

Внаслідок вибухів пошкоджена будівля школи. В приміщенні повилітали усі вікна та двері, значних руйнувань зазнав кабінет директора.

Повністю зруйноване приміщення місцевого магазину. Власник Олександр розповідає, що відновлювати вже нічого.

"Це було таке привітання з 9 травня. Це 9 травня рано-вранці сталося. О 6:00, напевно, десь був обстріл. Була частина даху пошкоджена трохи раніше, а основна частина — 9 травня. Ми приїжджали, хотіли трохи відремонтувати, а 9 травня нам показали, що ремонтувати поки нічого. Приміщення зруйноване. Буде перемога — все відновимо", — каже Олександр Степаненко.

"Якраз такий район в нас, я живу на краю села, то теж постраждав одним із перших. Дах поки що є на будинку. А так, то у двір і коло двору вже прилітало близько п'яти разів. Багато пошкоджень: немає вікон, немає дверей, паркан пошкоджений, сарай", — розповів Олександр Степаненко.

У селі залишилось майже 500 людей. Світлана одна із тих, хто не хоче покидати домівку. Чекає на перемогу.

"Людей немає, майже немає. Ну так, як на війні живемо. Всього вистачає. Нам і пайки дають. Все є. Дякую волонтерам, що вони нас забезпечують. Ми майже нічого не потребуємо. Єдине чого не вистачає — це тиші та миру, і щоб усі повертались додому", — каже Світлана Башкова.

Представників місцевої влади в селі не залишилось, тому чоловіки організовуються самостійно. Допомагають поліцейський та священник.