Волонтери з Британії готували піцу для жителів селища на Миколаївщині

Волонтери з Британії готували піцу для жителів селища на Миколаївщині

Волонтери шотландської благодійної організації "Siobhans Trust" подорожують Україною та готують піцу для місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб. Щомісяця з печей у спеціально обладнаних фургонах дістають 35 тисяч піц. 8 липня італійською стравою пригощали в Кривому Озері Первомайського району.

Про це кореспондентам Суспільного розповів волонтер благодійної організації Томас Хьюз.

Томас родом з Шотландії. В Україні він з травня. На початку березня чоловік разом із друзями приїхали на кордон між Україною та Польщею, аби допомагати годувати біженців.

"Ми були там два місяці, готували для людей піцу та намагалися переконати їх, аби вони не залишали Україну, звичайно, якщо це не загрожувало їхній безпеці. А потім ми подумали, що є багато людей в Україні, які залишили свої домівки або чиї дома були зруйновані через війну. Ми вирішили, що робитимемо для них піцу, тому ми купили декілька фургонів і почали подорожувати Україною, готуючи піцу для людей", — розповів Томас.

Загалом в Україні перебувають 15 волонтерів благодійної організації. Подорожують п’ятьма фургонами. Кожен фургон у різному регіоні. Частину піца-траків, як їх називає Томас, пригнали з Шотландії, ще декілька докупили в Польщі. Всередині фургони прикрашені малюнками та вітальними листівками, які волонтерам подарували діти.

"До Миколаївської області ми працювали у Львові, в Києві та Київській області, в Одеській та Івано-Франківській області. Наступна точка в маршруті — місто Одеса", — розповів волонтер.

Коржі, сир, приправи та решту інгредієнтів здебільшого надає італійська мережа "Italpizza". За словами Томаса, щомісяця вони надсилають комплекти для приготування 30 тисяч піц. Польський офіс компанії Dr. Oetker також допомагає волонтерам та надсилає дві-три тисячі комплектів щомісяця. Решту, а також пальне для фургонів, купують за гроші, які донатять люди з усього світу.

"Нам та людям у світі дійсно не все одно. Якби ви могли зараз побачити: кожне село в Шотландії, в Англії, куди б ви не заїхали — всюди прапори України", — сказав Томас.

За словами Томаса, в Україні він залишатиметься, доки триватиме війна.

"Особисто я планую залишатися в Україні, доки триває війна, до перемоги. Хочу бути тут, щоб розділити з українцями келих святкового шампанського", — сказав Томас.

За інформацією селищної ради, у Кривому Озері протягом дня волонтери приготували та роздали 900 піц.