Активи МГЗ передали в управління державі: пояснення експерта

Активи МГЗ передали в управління державі: пояснення експерта

У Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднили ухвалу про передачу арештованого майна Миколаївського глиноземного заводу (МГЗ) Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ним (АРМА).

Що стало причиною такого рішення і як це має вплинути на подальшу долю підприємства Суспільному Миколаїв прокоментував адвокат Андрій Зінченко.

За словами Андрія Зінченка, таке рішення обумовлено існуванням статті 100 Кримінального процесуального кодексу України. У пункті шостому статті йдеться про те, що речові докази за вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму передаються агенції, аби забезпечити збереження економічної вартості об’єкта.

"З урахуванням того, що безпосередньо сам Миколаївський глиноземний завод, він з одного боку є дуже коштовним активом, але його коштовність в першу чергу обумовлена тим, що він є частиною економічного ланцюжка. Без участі в цьому економічному ланцюжку його вартість не така", — пояснив Андрій Зінченко.

АРМА повинна забезпечити збереження вартості підприємства, сказав Андрій Зінченко, для того, щоб надалі воно могло бути якимось чином використано.

Як розповів адвокат, другим чинником пильної уваги до Миколаївського глиноземного заводу є його екологічна небезпека.

"Ми знаємо, що завод має відходи з виробництва у вигляді червоного шламу, який зберігається. І зберігання цих відходів, воно також вимагає величезного фінансування. Щоб забезпечити з одного боку економічну вартість цього об’єкту, з іншого боку продовження безпечного зберігання відходів, які постійно вимагають певних дій, і відбулась передача активів до Національної агенції", — сказав Андрій Зінченко.

Суспільне Миколаїв звернулось до директора зі зв'язків з громадськістю Миколаївського глиноземного заводу Лариси Тищенко з проханням прокоментувати стан підприємства. На що отримали відповідь: "Наразі МГЗ ситуацію не коментує".

З 28 лютого 2022 року Миколаївський глиноземний завод припинив свою роботу, через неможливість відвантаження готової продукції.