«Ситуація дуже погана»: гендиректор «Миколаївводоканалу» про водопостачання у місті

«Ситуація дуже погана»: гендиректор «Миколаївводоканалу» про водопостачання у місті

Гендиректор МКП «Миколаївводоканал» Борис Дуденко в ефірі на НІС-ТВ розповів про ситуацію з водопостачанням в місті.

«Ситуація дуже погана. Незважаючи на те, що нам вдалося відновити водопостачання за три тижні після тих подій, що відбулися, а саме активні бойові дії та пошкодження нашого трубопроводу, за допомогою якого ми брали воду з Дніпра. В двох місцях труба була пошкоджена та, на жаль, ми з 12 квітня лишилися без водопостачання».

Дуденко додав, що ще до пошкодження трубопроводу, розуміючи, звідки місто бере воду, мер Олександр Сєнкевич дав доручення робити свердловини біля лікарень, шкіл, дитячих садків і так далі.

«Але не вистачає того дебету води в свердловинах, щоб живити централізовану систему водопостачання. Також її якість не відповідає санітарним нормам. Тому було прийнято непросте рішення і ми вимушені були взяти воду з нашого Дніпровсько-Бузького лиману. Всі мешканці Миколаєва знають, що це, по суті, морська вода. Якщо говорити науковою мовою, то сухий залишок перевищує всі допустимі норми. Відповідно, ця вона не є питною. Більш того, ця вона є дуже агресивним середовищем щодо труб та мереж, насосів — всього обладнання, що має сталеві елементи, бо йде дуже швидка корозія».

Вирішити сьогодні цю проблему, відзначає Дуденко, немає можливості. Вони звернулися по допомогу до Київського науково-дослідного інституту, але отримали відповідь, що ніхто в світі не вирішив це питання.

На жаль, не допомогло і додавання води зі свердловин, бо вона має майже такі самі показники.

Нагадаємо, що через пошкодження ворожими обстрілами водогону в Херсонській області, з якого йшла вода до Миколаєва, наше місто майже місяць було без води. Зараз водопостачання відновлено, але в кранах лише технічна вода.