Учбовий рік: до шкіл Миколаївщини зараховано 30% першокласників

Учбовий рік: до шкіл Миколаївщини зараховано 30% першокласників

Станом на друге серпня тільки 30 відсотків першокласників зараховано до навчальних закладів на Миколаївщині, у порівнянні з минулими роками. На це є декілька причин: демографічна ситуація, дітей-першокласників мало, виїзд та евакуація з регіону та зволікання батьків щодо зарахування.

Про це кореспондентці Суспільного Галині Самойленко розповіла директорка Департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації.

"Для того, щоб правильно був сформований контингент, для того, щоб вчителі та наші заклади мали освітню субвенцію, ми просимо батьків, чиї діти йтимуть в перший та десятий класи , виважено підійти до цього питання, продумати, зробити все, щоб дитина своєчасно була зарахована до закладу та своєчасно почала навчання", — говорить Алла Веліховська.

За її словами, цього навчального року не буде проблем з підручниками, діти навчатимуться за електронними версіями — вони будуть у вільному доступі. Також Міністерство освіти і науки наразі шукає спонсорів, аби надрукувати підручники в паперовому форматі.

"Діти прекрасно розуміються на електронних підручниках, для дорослих – це є трішки проблемою, а для діток після двох локдаунів – це не проблема", — каже директорка департаменту.

Аби розпочати навчання у регіоні в офлайн режимі, необхідно обладнати школи захисними спорудами. За словами Алли Веліховської більшість миколаївських шкіл при проєктуванні будівель не мали цих споруд.

"Ми зараз зрозуміли, що дійсно, недостатньо уваги приділялося цьому питанню, щоб ці споруди були і у відповідному стані. Максимум, що ми зараз маємо, це пристосовані до цього приміщення. Враховуючи, що вони тільки "пристосовані", нам потрібно думати і дбати про те, щоб у кожному навчальному закладі була якісна захисна споруда, в якій на час артобстрілу, повітряної тривоги могли перебувати діти та педагогічні працівники і не тільки перебувати в комфортних умовах, а й можна було організувати навчальний процес", — розповіла Алла Веліховська.

Наразі Департамент освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації шукає гроші на облаштування захисних споруд у школах.