Одеські волонтери привезли до Миколаєва більше 100 тонн питної води

Одеські волонтери привезли до Миколаєва більше 100 тонн питної води

З квітня 2022 року одеські волонтери привезли та роздали миколаївцям 890 тонн питної води. 5 серпня доправили до Миколаєва 105 тонн бутильованої води. Роздавали на трьох локаціях у різних районах міста.

Про це кореспондентам Суспільного розповів волонтер Андрій.

"Ми просто звичайні хлопці з Одеси, які об'єдналися, щоб допомогти чим зможемо Миколаєву. Щоденно, щотижня ми шукаємо друзів, помічників, які допоможуть нам з фінансами, завантаженням води і так далі. Тобто ми це робимо самотужки, без допомоги сторонніх офіційних осіб", — розповів Андрій.

Аби не утворювати великого скупчення людей, воду роздавали на трьох локаціях в різних районах міста.

"105 тонн води. Тут у нас буде дві фури. Плюс ще на Проспекті Миру. І ще у нас буде біля "Таврії", на Намиві. Там ще одна фура приїздить", — пояснив Андрій.

Воду роздають всім, хто зміг вистояти чергу, розповів Андрій.

"Ми передаємо воду всім по три-чотири баклажки. Без черги ми видаємо військовим, медикам, працівникам крамниць, які працюють і не можуть стояти в черзі. Ми їм даємо без черги. А так роздаємо всім, хто цього потребує", — розповів Андрій.

Одесити співпрацюють з волонтерськими групами у місті, а також з військовими.

"У нас є домовленість з миколаївськими волонтерами, місцевими хлопцями, які беруть у нас воду і розвозять по локаціях своїм. До нас приїздять хлопці з військових частин, яким ми передаємо воду, а ті в свою чергу вже передають її ближче до нульового рубежу", — сказав Андрій.

Жителька Миколаєва Людмила розповіла, що неодноразово брала воду у волонтерів.

"Ми ходимо на Миколаївську, там церква поставила фільтри. Беремо воду. Але річ у тім, що черги великі. А це вода, яку можна відкривати в пляшці і пити одразу. Молодці. Дякую велике", — сказала Людмила.

Волонтер Володимир розповів, що воду привозять один раз на тиждень та намагаються відпрацювати три-чотири локації. Інформацію про місця видачі поширюють соцмережами. Наприклад, у вайбер-групах "Намив", "Центральний район", "Миколаївські волонтери".

"Хлопці засідають, обговорюють точки, кількість води, скидають мені координати. Ми з ними погоджуємо ці координати. І тоді попереджаємо людей в соцмережах, вайбер-групах. Чим більше скидаємо, тим більше приходить людей", — сказав Володимир.

Нагадаємо, що водопостачання в деяких районах міста було відсутнє з 12 квітня. Більшість районів Миколаєва залишились без централізованого водопостачання через пошкодження військами РФ водоводу з Дніпра.