Постраждалий від обстрілів миколаївський університет готується до нового навчального року

Постраждалий від обстрілів миколаївський університет готується до нового навчального року

Навчальний рік у Миколаївському національному університеті імені Василя Сухомлинського для усіх студентів, окрім першокурсників, розпочнеться першого вересня у режимі онлайн.

Про це кореспондентам Суспільного розповів ректор вишу Валерій Будак.

Станом на п'яте серпня, крім звичної підготовки навчального процесу, колектив університету ліквідує наслідки обстрілів російськими військовими будівель двох корпусів та гуртожитку. За словами Валерія Будака, матеріально-технічна база університету постраждала на понад 50 відсотків — йдеться про навчальні приміщення та обладнання. Найбільшого руйнування зазнав корпус фізико-математичного факультету — половину його будівлі доведеться демонтувати.

"Там влучила ракета у фундамент і ми будемо робити вже розбір однієї половини цієї будівлі. Для мене це як особисте щось, як рідне. Бо саме цей факультет, цей навчальний заклад дав мені путівку в життя", — сказав Валерій Будак.

Непридатна до експлуатації й частина головного корпусу — 20-25 відсотків, сказав ректор.

"На третьому поверсі кафедра української мови та літератури, де ми працювали, і де власне велася підготовка майбутніх вчителів української мови й літератури. Поряд із нею — кабінет методики навчання української мови і літератури, який був повністю обладнаний технічно", — розповів Валерій Будак.

За словами завідувачки кафедри української мови та літератури Лілії Рускуліс, колектив викладачів готовий працювати з нового року як за змішаною формою навчання, так і в онлайн-форматі.

"Ми можемо працювати сьогодні на платформі ZOOM, Google-клас. Вся самостійна робота вибудована на платформі Moodle. За цей рік підготовлено, видано, розміщено в депозитарії університету велику кількість навчально-методичних посібників, до яких студенти мають вільний доступ", — розповіла Лілія Рускуліс.

У гуртожитку, що розташований поруч із головним корпусом, проводитимуть дослідження щодо можливості подальшого використання. 15 липня, коли вдарили по навчальних корпусах, дві ракети впали поруч із гуртожитком. Другого серпня влучили безпосередньо в нього.

"Це також сталося вночі, також неочікувано для всіх. Всі їхали на роботу в університет із думками, що це не так, це не з нами і чому саме наш гуртожиток, наш університет", — сказала голова студентської ради Анастасія Єрмак.

На початку повномасштабного російського вторгнення в університеті навчалися 1600 студентів.

"Ми вже опитали наших студентів і максимальна більшість сказали, що вчитимуться у цьому навчальному закладі. Це найбільша подяка студентів цьому навчальному закладу. Бо вони мали можливість перейти до інших навчальних закладів, оскільки вони перебувають в різних містах та країнах Європи. Проте, вони хочуть завершити навчання саме в цьому університеті", — сказав Валерій Будак.

Враховуючи те, що Миколаїв перебуває у зоні активних бойових дій, абітурієнтів зможуть зараховувати до університету на підставі співбесіди з основних предметів. Валерій Будак говорить, що це дозволить набрати максимальну кількість студентів на перший курс — для них заняття почнуться наприкінці вересня.