В південних областях України з'явилась представниця мовного омбудсмана

В південних областях України з'явилась представниця мовного омбудсмана

Миколаївська, Одеська та Херсонська області тепер мають свого представника Уповноваженого із захисту державної мови в Україні. Ярослава Вітко-Присяжнюк слідкуватиме за дотриманням Закону в трьох південних областях.

Про це кореспондентам Суспільного розповів Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За словами Креміня, планували, що протягом 2022 року буде не менше п’яти-семи додаткових представників у різних регіонах України.

"На початку 2022 року провели конкурс на державну службу і фактично 24-25 лютого мали оголошувати його результати. Та через повномасштабне вторгнення РФ саме призначення не відбулося, ми його відтермінували. І тільки зараз я представив нашу колегу Ярославу Вітко-Присяжнюк громадськості, яка відтепер відповідатиме за комунікацію від секретаря до уповноваженого з місцевою радою", — сказав Тарас Кремінь.

Найголовнішими завданнями, за словами мовного омбудсмена Креміня, є розробка дієвих механізмів імплементації мовного законодавства, яке б унеможливлювало порушення Закону в різних сферах.

"Я сподіваюся, що це будуть інформаційні роз'яснювальні компанії і створення мережі з курсів вивчення української мови. Також контроль за дотриманням мовного Закону тими, хто в першу чергу повинен володіти державною мовою під час виконання своїх службових обов’язків. Мовний фронт є одним із ключових в умовах повномасштабної війни", — зазначив Тарас Кремінь.

За словами Ярослави Вітко-Присяжнюк, стан державної мови на півдні України суттєво покращився за останні роки, проте робота ще є і її чимало.

"Головне наше завдання: всебічна підтримка української мови та повноцінне забезпечення функціонування мовного закону. Є велика кількість скарг, які стосуються сфери обслуговування, мови спілкування представників місцевого самоврядування та чиновників", — сказала Вітко-Присяжнюк.

Ярослава Вітко-Присяжнюк — філологиня, депутатка Одеської районної ради, волонтерка, ініціаторка проєкту з популяризації українського слова "Одеса україномовна". Вона стала першою Представницею Уповноваженого із захисту державної мови, яка перебуває безпосередньо "на місці". Сама родом з Одеси і її повноваження та відповідальність закріплена за трьома областями півдня України: Одеською, Миколаївською та Херсонською.