Меду буде меньше: бджолярі Миколаївщини підбивають підсумки сезону

Меду буде меньше: бджолярі Миколаївщини підбивають підсумки сезону

Миколаївські бджолярі недоберуть 1 — 1,5 тисячі тонн меду через особливості 2022 року. Минулого, 2021 року на Миколаївщині зібрали понад п'ять тисяч тонн меду. В сприятливі роки вдавалось зібрати до семи тисяч тонн.

Про це кореспондентам Суспільного розповів голова Громадської спілки "Спілка пасічників Миколаївської області" Андрій Галдін.

За словами Андрія Галдіна, на медозбір впливають три фактори — пасічники, аграрії зі своїми масивами медодаїв та погода.

В першу чергу, сказав Андрй Галдін, пасічники відреагували на війну.

"Деякі пасічники пішли боронити нашу державу, тобто покинули пасіки, що розроїлися та розлетілися. Інші пасічники не мали змоги доїхати до пасік через бойові дії на території області і своєчасно виконати свою роботу", — розповів Андрій Галдін.

Стосовно аграріїв Андрій Галдін пояснив, що на Миколаївщини протягом весни були застосовані засоби захисту рослин, від яких гинули бджоли.

"Ці факти спостерігалися в Сухоєланецькій і Костянтинівській територіальних громадах, де дуже великий падіж бджіл. Це теж вплинуло на зниження медозбору", — сказав Андрій Галдін.

Через ускладнену посівну, за словами Галдіна, аграрії в області посіяли медодаї в один час і весь соняшник відквітував майже одночасно, що скоротило продуктивний час.

У 2022 році погода також не сприяла пасічникам.

"Ми спостерігали, що на початку літа були опади, а потім опади були, скажімо, смугами. Там, де не було дощу, спостерігалося засушення нектарників, ще й під впливом північного вітру квіти висихали і давали менше нектару. Відповідно, отримали пасічники менше меду", — розповів Андрій Галдін.

Враховуючи всі вищеозначені фактори, сказав Андрій Галдін, за попередніми підрахунками, Миколаївська область не добере приблизно 1 — 1,5 тисячі тонни продукції, медозбір по всій території області становитиме приблизно 3 — 4,5 тисячі тонни.