Третина єврейської громади Миколаєва покинуло місто через війну

Третина єврейської громади Миколаєва покинуло місто через війну

Принаймні третина його Миколаївської єврейської громади з приблизно 2000 осіб покинула місто.

Про це повідомляє The Jerusalem Post.

Cеред них дружина та діти Пуліна, професора природничих наук. В Ізраїлі перебуває вчителька англійської мови Хелен Пуліна. Її чоловікові довелося залишитися через надзвичайні правила, які забороняють більшості чоловіків до 60 років залишати Україну. Вона планує оселитися в Ізраїлі і чекає моменту, коли чоловікові дозволять приєднатися до неї.

"Я вивчаю іврит. Починаю щось нове. Дуже несподівано, але ось воно", – сказала вона.

У першій половині 2022 року понад 12 000 людей виїхали з України до Ізраїлю відповідно до закону про повернення євреїв та їхніх родичів – приблизно в чотири рази більше, ніж за весь 2021 рік. 47 000 євреїв у 2020 році, ймовірно, набагато більше, оскільки багато тисяч додаткових євреїв виїхали до Європи, Сполучених Штатів і за їх межі.

Ті, хто їде, як правило, молоді та мають засоби швидко переїхати. Ті, хто залишається, часто переїжджають із сім’ями за межі міських центрів, які, швидше за все, стануть ціллю російських ракет. Це робить маршрути доставки їжі та допомоги довшими, особливо в розгалуженому місті Миколаєві та багатьох селах, розкиданих навколо нього.

Крім того, є ті, кого називають «новими бідними» — сім’ї середнього класу або окремі особи, які через фінансову кризу, яку підштовхнула війна, вперше потребують допомоги, оскільки мільйони робочих місць в Україні зникли, а місцева валюта "впала в штопор". Відтоді, як почалася війна близько 1000 «нових бідних» євреїв приєдналися до свого списку приблизно 37 000 одержувачів допомоги.

Внутрішньо переміщені євреї, які переїхали у, як вони сподіваються, безпечніше місце, ніж їхній дім, є ще однією новою та вразливою групою для єврейських постачальників допомоги.

Чисельність українських євреїв, які проживали в Україні до війни, є спірною. Європейський єврейський конгрес каже, що їхня кількість становить щонайменше 360 000, тоді як велике дослідження демографії єврейських громад у Європі, проведене у 2020 році, стверджує, що їх кількість не перевищує 47 000. Так чи інакше, отримувачі допомоги становили значну частину громади ще до війни.