Вода та опалювальний сезон: Сєнкевич розповів, з якими проблемами стикається прифронтовий Миколаїв

Вода та опалювальний сезон: Сєнкевич розповів, з якими проблемами стикається прифронтовий Миколаїв

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич в інтерв'ю сайту «Заборона» розповів про життя в прифронтовому місті та з якими проблемами, окрім обстрілів, зараз стикається Миколаїв.

«Є дві проблеми. Перша — відновлення постачання питної води в місті. Друга — це проходження опалювального сезону. Щодо першої: 12 квітня росіяни порушили водопровід «річка Дніпро — місто Миколаїв» завдовжки 73 кілометри, що перекачує воду з Дніпра. Це дві труби діаметром 1,4 метра, і росіяни підірвали їх. Фактично місяць жили взагалі без води. За цей час ми брали воду з підземних резервуарів, тобто з наших свердловин, і роздавали її людям на вулиці».

Протягом місяця в Миколаєві відновили центральне водопостачання з річки Південний Буг, але ця вода не тієї якості, яка потрібна. Системи очищення не можуть довести її до рівня питної за двома параметрами: м’якість та солоність. Тобто вона солона на смак, як морська вода. Її не можна пити, але в ній можна мити посуд, овочі, купатися — робити все що завгодно, але не вживати.

«Ми працюємо з Міністерством розвитку громад та територій і посольством уряду Данії щодо побудови нових очисних споруд. Також будуємо зараз такі стенделоун — окремі маленькі системи очищення. У нас є завдання розставити по місту 100 штук до зими. Люди зможуть заходити в школу, садочок чи комунальні заклади та набирати воду».

Сєнкевич додає, що швидкого вирішення проблеми з водою немає, лише довгі плани. А по-швидкому місто готується до зими, щоб людям роздавати питну воду не на вулиці, як зараз, а саме в приміщеннях.

Друга проблема — це опалювальний сезон.

«Хтось із міських голів переживає за ціну на газ. Я переживаю за те, щоб ми взагалі змогли запустити опалення в деяких будинках, де внаслідок обстрілів немає вікон. Із 3300 багатоповерхівок у нас приблизно 400 зараз частково без вікон. Є люди, які забивають вікна або OSB-плитою, або фанерою і плівкою. Інші люди просто відсутні. Сьогодні у Миколаєві із 480 тисяч, які мешкали тут до війни, живе 230 тисяч людей. Це багато і все одно мало, тому що менше як половина людей залишилися в місті. Багато квартир без вікон. Люди про це не знають, а опалення треба буде запускати зимою, бо будівля розмерзнеться».

Нагадаємо, що, попри ці складнощі, у Миколаєві продовжується підготовка до опалювального сезону.