Під час війни миколаївські лялькарі продовжують працювати для дітей

Під час війни миколаївські лялькарі продовжують працювати для дітей

З середини березня 2022 року в Миколаївському театрі ляльок відбуваються виїзні вистави, театралізовані програми, майстер-класи для родин внутрішньо переміщених осіб до Миколаєва та області.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла керівниця літературно-драматургічної частини Миколаївського академічного обласного театру ляльок Олена Антонова.

За словами Олени Антонової, творчий склад театру працює дистанційно, але є люди, які приходять на роботу щодня.

"Приходять до театру на репетиції, коли необхідно щось зняти для чергового відео з ляльками і декорацією, яка у театрі. Збираємось також у театрі в день проведення виїзних вистав", — сказала Олена Антонова.

Станом на початок серпня, з 13-ти артистів у місті залишилися лише п'ятеро, розповіла керівниця літературно-драматургічної частини, інші виїхали. Шість працівників театру виїхали за кордон, а більшість перебуває в Україні.

"Творчий склад — актори, звукорежисер, художники, — вони все одно працюють дистанційно. Актори створюють відео для малят з метою патріотичного виховання, пригадують і розповідають легенди, народні казки, співають українські пісні, колискові, розповідають про символи України", — сказала Олена Антонова.

Досвід дистанційної роботи у театрі набули за часи пандемії коронавірусної хвороби та продовжили впроваджувати під час війни.

"Відбувались у театрі й репетиції двох нових вистав в форматі онлайн. Записати аудіоказку, легенду чи колискову можна з будь-якого міста", — розповіла Олена Антонова.

В групі театру у мережі Facebook вийшли 16 відео проєкту "Єдина країна".

"Це онлайн-проєкт, у якому актори, казкові герої, ляльки збираються і розповідають глядачам про цікавинки кожного регіону України. І ці казкові екскурсії країною продовжуються", — сказала Олена Антонова.

Як кожний театр, сказала Олена, миколаївський не може жити без глядача. Аби виступати наживо, потрібно забезпечити безпеку як для артистів, так і для публіки.

"На жаль, ми не маємо сховища. І ніяких захисних споруд при театрі. Тому, якщо ми будемо розглядати можливість проведення вистав та відкриття сезону наживо, не у форматі онлайн, то будемо шукати безпечні місця. Зараз якраз йде пошук таких і перемовини з іншими закладами", — розповіла Олена Антонова.