Зруйнова 70% будинків: село Киселівка щоденно обстрілюється окупантами

Зруйнова 70% будинків: село Киселівка щоденно обстрілюється окупантами

Село Киселівка, що на Миколаївщині, щоденно обстрілюється російськими військами, які базуються в сусідніх населених пунктах. Станом на 13 серпня в селі зруйновані школа, магазини та понад 70 відсотків будинків.

Про це кореспондентам Суспільного розповів староста села Іван Волько.

За словами Івана Волько, попри щоденні обстріли станом на серпень в Киселівці залишились 22 людини. Виживають завдяки гуманітарній допомозі.

"Я їжджу регулярно, разом з Вінаковим. Раз на тиждень. Доставляємо гуманітарку. Щодо водички… Водичку вони качають зі свердловини. Світла немає, зрозуміло. Телефони заряджати можна тільки через генератор. Але ми їм придбали сонячні панелі", — розповів Іван Волько.

Житель села Петро Варша розповів, що російські війська окупували Киселівку 11 березня.

"Російські війська стояли в нашому селі два тижні. Особливих злочинів з боку рядового складу ми не бачили. Але офіцери поводилися... як не офіцери. Це не звання офіцерів. Вони, коли тікали з села, позабирали меблі гарні, позабирали автомобілі", — розповів Петро Варша.

За словами Петра, росіяни встигли наробити багато шкоди. На стадіоні влаштували полігон, а ще зруйнували католицький костьол ХІХ століття.

"Він пережив Другу світову війну. Залишився цілим. А тут від нього залишилась одна стіна. Все вигоріло. Всередині зруйновано", — сказав Петро Варша.

Киселівець Олександр розповів, що росіяни заселялися в будинки, коли люди були в укриттях.

"Один із солдатів підійшов до нас. У цей час на подвір'ї були я і моя мама. Він підійшов і запитав, чи можемо ми поселитися в цей будинок. На що ми відповіли: "Ні, там старі люди". Вони сказали, що там немає нікого, ніхто не відчиняє. Ми відповіли: "Там старі люди, вони бояться", — сказав Олександр.

Після того, як Збройні сили України звільнили Киселівку, російські війська почали обстрілювати село. Відтак була організована добровільна евакуація місцевих жителів, розповів староста села Іван Волько.

"Дякую велике нашим людям, таким, як Скляренко Валентин, який не шкодуючи, так би мовити, власного автомобіля і власної солярки, у дві ходки бусом вивозив людей", — сказав староста.

Лінія розмежування становить три-чотири кілометри від села, сказав староста, а через нерозірвані боєприпаси кожна поїздка дуже ризикована.