«Ми бачимо Миколаїв «новим Копенгагеном»: Сєнкевич про плани з відбудови міста

«Ми бачимо Миколаїв «новим Копенгагеном»: Сєнкевич про плани з відбудови міста

Данія погодилася допомогти відбудувати портове місто Миколаїв на Чорному морі, коли бомбардування припиняться. Про це розповів мер Миколаєва Олександр Сєнкевич в інтерв'ю датському TV2.

"Ми бачимо Миколаїв у майбутньому "новим Копенгагеном", – сказав Сєнкевич.

За його словами, вже у серпні уряд Данії погодить створення плану відновлення Миколаєва.

Після цього Олександр Сєнкевич має вирушити з робочим візитом до Копенгагена, щоб підписати з Міністерством закордонних справ Данії меморандум, на основі якого буде розписано план відновлення руйнувань.

Також, розповів Сєенкевич, у майбутньому українське місто та Данія можуть співпрацювати у галузі систем збирання, переробки, утилізації відходів та IT-технологій.

Він наголосив, що потрібні не гроші, а проекти. Як приклад мер згадав будівництво сміттєспалювального заводу, який може виробляти енергію та тепло.

"Після війни Україна потребуватиме громадського транспорту та будівельних матеріалів. Його можна привезти в країну морем до Миколаєва. Це відкриває ринок", – заявив також міський голова.

Ще одна мета – відновити суднобудування у Миколаєві, на чому також наголошував президент Володимир Зеленський у своєму зверненні раніше.

Посилаючись на розташування Миколаєва на березі Чорного моря, українська влада також вказує на можливу ділову співпрацю на основі морських перевезень та імпорту. До війни місто обробляло близько 40% експорту країни.

Раніше Данія погодилася допомогти відновити Миколаїв, коли припиняться бомбардування російських окупантів. Зацікавлена організація Green Power Denmark вже є частиною партнерства, яке сприятиме відновленню зруйнованого міста.

zn.ua