На передовій охорони здоров’я: як працює прифронтова лікарня на Миколаївщині

На передовій охорони здоров’я: як працює прифронтова лікарня на Миколаївщині

Щоденні обстріли, стрес, проблеми з постачанням ліків та страх, що опинишся у полоні – саме так початок війни зустріла одна з лікарень Миколаївщини. Наразі лікувальній заклад став прифронтовим. Фраза «на передовій медичного фронту» найкраще описує нинішню ситуацію закладу.

Кореспондент СВІДОК.info поспілкувався з головним лікарем закладу.

За її словами, найстрашнішою сторінкою з життя лікарні після початку війни став ворожий обстріл.

«13 липня у нас був обстріл лікарні – один з корпусів постраждав частково: вибило фасадні вікна та постраждав дах. Зараз ми займаємося відновленням даху, зокрема змінюємо шифер. Тільки у одному корпусі вибило вибуховою хвилею 48 вікон. На жаль, найбільше від обстрілу постраждала поліклініка – туди поцілили ракетою і повністю зруйнували лабораторію, стоматологічне відділення та централізована пральня», - зазначила вона.

Також ворожим вогнем було знищено стерилізаційне відділення – це додає суттєвих складнощів в роботі, адже речі та інструменти мають проходити відповідну обробку.

«Наразі стерилізаційний матеріал нам доставляють волонтери, допомагають всім, чим можуть – нещодавно передали цифровий рентген. Тож так – нам  потрібні стерильні речі, починаючи від рукавичок та халатів, закінчуючи засобами для надання допомоги, перев’язки», - каже керівник закладу.

Не дивлячись на небезпечну ситуацію лікарня продовжує цілодобово надавати допомогу.

«У нас розгорнуті чотири операційних, декілька бригад лікарів працюють – ми щодня приймаємо постраждалих від військової агресії», - підкреслила головний лікар.

У лікарні готуються до складної зими, хоча впевнені, що медичний заклад вдасться забезпечити теплом.

«Чекаємо, поки вщухнуть активні бойові дії та перевірити саму опалювальну систему, щоб забезпечити вцілілі кабінети теплом», - відзначила лікарка.

З початком війни у лікарні значно зросла кількість пацієнтів з пораненнями різного ступеня важкості, загострилися і серцево-судинні захворювання.  Окрема проблема зараз у стоматологічній допомозі: доступне лише одне крісло дантиста, інші були знищені під час обстрілу. Хоча кількість пацієнтів до стоматолога лише збільшилася.

Медики підкреслюють, що зроблять все від них залежне, щоб гідно тримати медичний фронт.