Війна на Миколаївщині: На Кінбурнській косі згоріли унікальні реліктові ліси

Війна на Миколаївщині: На Кінбурнській косі згоріли унікальні реліктові ліси

З початку повномасштабного вторгнення армії Російської Федерації на територію України фахівці Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів зафіксували понад дві тисячі випадків знищення живої природи, руйнування екосистем. Потерпає від воєнних дій і Кінбурнська коса.

Про це під час пресбрифінгу розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

"Сума збитків екології від російської агресії понад 962 млрд гривень, тобто майже один трильйон. Розрахунки тривають. Шкода від забруднення повітря сягає 923 млрд грн, шкода ґрунтам та землям – 138 млрд гривень", — каже Руслан Стрілець.

За словами міністра, росіяни окупували вісім заповідників та 12 природоохоронних парків.

На Кінбурнській косі загинула незчисленна кількість диких тварин та птахів. Також на території коси внаслідок обстрілів у травні 2022 згоріли реліктові ліси, для відновлення яких піде понад сто років.

"Яскравий приклад життя під окупацією та загрози для заповідних територій міжнародного значення — Кінбурнська коса. Там на сьогодні загинули безліч диких тварин та птахів. Ми навіть не можемо обрахувати точну їх кількість. Знаємо тільки про те, що там згоріли реліктові ліси, для відновлення яких треба буде дуже багато років, навіть не 10, не 50 і не 100", — розповів Руслан Стрілець.

Міністр додає, що Кінбурнська коса — одне з небагатьох місць Європи, де можна помилуватися чудовими краєвидами, побачити дикі орхідеї та рожевих фламінго. По всій Україні зафіксовано понад дві тисячі випадків знищення живої природи.