За кордоном та вдома: як почався навчальний рік для миколаївських учнів

За кордоном та вдома: як почався навчальний рік для миколаївських учнів

Новий навчальний рік для миколаївських школярів почався першого вересня. Дехто з дітей залишився в місті та займається дистанційно, а дехто виїхав за кордон та обрав навчання офлайн у місцевій школі.

Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з батьками школярів та дітьми, які почали навчання.

На Миколаївщині до навчання приступили 111 тисяч здобувачів освіти. Понад 27 тисяч школярів та 975 педагогів виїхали за кордон.

"Для них організовано навчання дистанційно в Україні. Для цього в кожному навчальному закладі створено Google-клас", — розповіла директорка департаменту освіти і науки Миколаївської ОДА Алла Веліховська.

П'ятикласник Михайло залишився в Миколаєві та навчається онлайн. Хлопчик любить математику, українську мову, корекцію розвитку.

Батько Михайла, Павло, розповідає, що початок війни для родини був шоком. Спочатку займалися вдома, а згодом, коли обстрілів побільшало, відправив родину до Івано-Франківська.

"Родина повернулася наприкінці весни. Намагаємося робити акценти на письмових роботах. Тому що з математикою у нас більш-менш нормально. А ось з переказом тексту, зі спілкуванням, ну, Міша не дуже багатослівний", — розповів батько хлопчика.

З початку війни залишалася у Миколаєві Ольга з шестирічною донькою Єлизаветою. Задля безпеки дитини, мати прийняла рішення виїхати до Франції. Зараз родина живе у місті Епіналь.

Цьогоріч дівчинка пішла до першого класу. Коли постав вибір, навчатися в українській школі чи французькій, Ольга обрала обидва варіанти.

"Мовний бар'єр існує, він нікуди не дівається. Вони приходять: "Мамо, ми вивчили там одне слово". Говорю: "А як ви це вивчили?", "Ми здогадалися". Мені там мала приходить і розказує, що вони були на екскурсії. Бачили те то, й те то. Говорю "А з ким ти дружиш?" "З дівчинкою." "А як ти з нею говориш?" "Вона мені щось каже, а я їй "Oui, oui", — каже Ольга.

За словами Ольги, навчання в українській школі відрізняється від навчання у французькій.

"Наприклад, у нашій українській школі найбільше уроків — це чотири. Від сили до дванадцятої і все, дитина вільна. А у французькій — до 12:00 вони навчаються. Потім з 12:00 до 14:00 у них вільний час. Взагалі, батьки забирають зі школи. О 14:00 вони знову повертаються до школи і навчаються там далі. До 16:00, навіть до о пів на п'яту", — розповідає мати.

Станом на 7 вересня на окупованих територіях перебуває 1103 дитини. Після деокупації територій вони знову сядуть за парти українських шкіл і зможуть надолужити упущене в екстернатній формі.