«Берегиня дому»: миколаївська майстриня відкрила виставку вишитих робіт

«Берегиня дому»: миколаївська майстриня відкрила виставку вишитих робіт

У миколаївській бібліотеці імені Марка Кропивницького відкрили виставку вишитих робіт майстрині-військовослужбовиці Єлизавети Козирєвої "Берегиня дому". В експозиції представлено 14 робіт.

Про це повідомляє Суспільне.

Ще чотири місяці тому Єлизавета Козирєва перебувала у якості біженки у Польщі, піклувалася про свою родину та молилася за сина, який служить в лавах Збройних сил України. Проте, каже жінка, кликав дім. Єлизавета повернулася до Миколаєва і пішла до військкомату. Тендітні руки, що звикли тримати у руках голку з ниткою, нині тримають автомат.

"Дуже складно було прийти до частини і отримати зброю. Ну яка жінка може бути з автоматом. Але чужих не повинно бути на нашій Україні. Чужих треба гнати. І ми будемо до останнього захищати Батьківщину, захищати рідний Миколаїв", — розповіла Єлизавета Козирєва.

Метелики, квіти, діти – основна тематика картин, вишитих майстринею. В роботах переважають монохромні кольори, аби, споглядаючи картину, глядач не відволікався від основного її задуму, говорить авторка. Жінка створила понад 50 вишивок.

Згадуючи про початок повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, обстріли рідного Миколаєва, жінка не може стримати сліз.

"Мій син захищає Батьківщину. На початку він просив мене: "Мамо, поїдь з країни". Коли почалися сильні "прильоти", я вирішила, що треба рятувати маму і ще одного сина", — пригадує Єлизавета.

Не падати духом жінці допомагала творчість. Саме цьому і присвячена виставка, розповідає голова асоціації "Арт-спокуса" Валентина Кривцова. Захід є частиною серії виставок про "берегинь" і покликаний розповісти про життя і долі миколаївських жінок, які стають на захист міста.

Виставка відбулася за підтримки миколаївської бібліотеки. Тут представлені роботи в різних техніках: стрічкою, "хрестом", бісером.

"Нам захотілося напередодні Дня міста поділитися з нашими відвідувачами особливим настроєм, особливою атмосферою, яку створюють ці затишні, милі, витончені роботи цієї майстрині. Я дуже задоволена, що Єлизавета зробила нам таку шану", — говорить директорка бібліотеки Інга Хоржевська.

Виставка працюватиме два тижні. В бібліотеці також планують провести виставки "Берегиня долі" та "Берегиня мистецтва" за ініціативи асоціації "Арт-спокуса".